Menu

Milliós fejlesztések egy kézben

2012.02.23.

A RUP-15 Városfejlesztési Kft. új ügyvezetője, Oláh Béla január 1-jével vette át a cég irányítását. A városgazdálkodás területén jártas szakember tizenkét évig dolgozott a gödöllői városüzemeltető cég gazdasági igazgatójaként, majd az önkormányzat városfejlesztő társaságánál pénzügyi vezetői posztot töltött be. Ezt követően a mogyoródi önkormányzatnál adó és pénzügyi irodavezetői teendőket látta el egy rövid ideig, ugyanis az irodavezetői kinevezése után nem sokkal megpályázta a RUP-15 Kft. ügyvezetői posztjára kiírt munkakört, amit sikeresen el is nyert tavaly. A kerület városfejlesztésért felelős cégénél elkezdett programokról az új vezetőt kérdeztük.

-Amikor átvette az ügyvezetői feladatokat elődjétől, már lezárult a Zsókavár projekt I. üteme, és elkezdték a II. ütem előkészítését. Hol tartanak programmal kapcsolatos munkálatokkal?

-Még nem zárult le a Zsókavár I. üteme, ugyanis a pénzügyi elszámolások nem értek véget, de ezzel párhuzamosan már végezzük a Zsókavár II. projekt végrehajtásának előkészítését. Ebben a második ütemben öt társasház, a Zsókavár utca 4., 6., 12-22. 28. 32-38. számú épületek különböző mértékű felújítása, energetikai korszerűsítése szerepel, ezen kívül beletartozik az Árendás közi óvoda és a konyha tetőszerkezetének rendbetétele, valamint a közterületek felújítása. A projekt elszámolható költsége több mint 651 millió forint, a szükséges önrészt a társasházak és az önkormányzat vállalta magára.
Két társasházzal már egyeztettünk, nekik átadtuk az engedélyezett kiviteli terveket, és ezek alapján a társasházi közösségek pályáztatással választják majd ki azt a céget, amelyre rábízzák a munkákat. A tervek szerint márciusban lefolytatják önállóan a pályáztatást és elkezdik a kivitelezést, de ez még függ természetesen versenytárgyalás eredményétől.

-A program tartalmaz egy szociális alprogramot is, amelybe beletartozik többek között egy szociális információs iroda kialakítása, szociális ruhabolt, szociális bútorbolt, mosoda létrehozása és működtetése. Önálló projektelemként jelenik meg a programalap, melyre szociális szövetkezetek, nonprofit szervezetek pályázhatnak.
Újpalota fejlesztése továbbra is napirenden lesz, hiszen folytatják a Zsókavár programot a III. ütemmel. Milyen beruházásokat terveznek?

-A Zsókavár projekt III. ütemében a Spirál ház környékén szociális városközpontot alakít ki az önkormányzat, de ennek az előkészítését majd akkor tudjuk elkezdeni, ha kiírják a megvalósításhoz szükséges uniós pályázatot. De, még akkor sem biztos, hogy a fejlesztés minden elemét megvalósíthatja az önkormányzat, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen beruházásokat támogatnak a pályázattal és egy-egy elem milyen támogatottságú lesz.

-Az elmondottakból kiderül, hogy Újpalotán folytatódnak a fejlesztések, de éppen ebből adódik a kérdés, hogy Pestújhelyen és Rákospalotán milyen beruházásokat tervez az önkormányzat?

-Az Észak-Pesti Kórház területén, Őrjárat utca – Neptun utca – Pestújhelyi út – Adria út által határolt területen négy mentőkocsi elhelyezésre és a személyzet kiszolgálásra alkalmas mentőállomást építenek. A kivitelezési terveket elkészítették, a jogerős bontási és építési engedélyek is rendelkezésre állnak. A közbeszerzési eljárást februárban kiírtuk és a tervek szerint márciusban elkezdődhet a kivitelezés. Az építkezést május végén kell befejeznie a nyertes vállalkozónak és június 30-áig használatba vételi engedéllyel át kell adnia az Országos Mentőszolgálatnak az épületet.
Ezen kívül most végzik két intézményben, a Molnár Viktor utcai és a Vácrátót téri óvodákban az akadálymentesítés, és a Patyolat úti óvoda bővítése is napirenden van. A Fő úti bölcsőde fejlesztését, bővítését célzó pályázatot már benyújtotta az önkormányzat, így ennek az elbírálására várunk jelenleg, és, ha kedvező döntés születik itt is elkezdődhet a munka.