Menu

Miénk lett a tér!

2011.11.22.

Lezárult a kerület rendhagyó, Miénk a tér! című, helyi közösségek számára kiírt első pályázata. Az eredményhirdetést alapos, több fordulós zsűrizés után november 17-én tartották. A tíz nevezőből a kiírásnak megfelelően hat győztest választottak, de tulajdonképpen nyertes a többi négy pályázat és a közösségek, a kerület is.

Mint ismeretes, a pályázat célja helyi közösségi találkozóhelyek, hétköznapi és ünnepi események biztosítására alkalmas terek, térrészek létrehozása, közösségi alapú áttervezése, felújítása és fenntartása helyi szakemberek, külső szakértők bevonásával. Az október 14-i határidőig beadott pályázatok gazdáival november 4-én előkészítő megbeszélést tartottak, s ezt követően három alkalommal, november 8-án, 10-én és 15-én ült össze tanácskozni a bizottság. A kerület különböző pontjairól (Alagi tér, Emlék tér, Kozák tér, Bánkút-Kisrákos-Wesselényi csomópont, Pestújhelyi tér, Páskomliget u. 26. előtti tér, Zsókavár u. 45. előtti tér, Palotás tér, Tarpai tér
és Drégelyvár u. 57-63. előtti tér) érkezett tíz pályamunkát egyeztetések, pontrendszer és szakértői vélemények segítségével értékelték, még az adott helyszínek jókora méretű légi felvételeit is igénybe vették. Így született meg az eredmény. Három rákospalotai – Kozák, Tarpai, Palotás tér – és három újpalotai – Zsókavár u. 45., Páskomliget u. 26., Drégelyvár u. 57-63. előtti tér – győztest hirdettek. Mint László Tamás polgármestertől megtudtuk, a kiírásnak megfelelően a nyertesek 1-1 millió forintot kapnak burkolat, padok és hasonlók formájában. Hogy mi a leglényegesebb az öszszeghatáron igen gyakran túlmutató tervekből, azt a hat győztes pályázóval december közepéig megkezdett egyeztető tárgyalások során döntik el. Január végére meg is kötik a megvalósítási megállapodásokat – amennyiben a közösségek részéréről lesznek konkrét vállalások 2012. március 1. és május 30. között kezdenek bele a munkálatokba.
A Drégelyvár utcai „álom” rögtön egészében megvalósulhat: a környező üzlettulajdonosok is besegítenek. A Tarpai téren a palánkvár lesz az első, ami elkészül. A Palotás tér anyagát viszont még a pályázóval közösen át kell tervezni, mert jelenleg túl drága a megvalósításhoz. A Kozák térrel is hasonló a helyzet. Itt elsőként egy úgynevezett gabion fal (vasrács hálóba rakott kövekből álló esztétikus mobil kerítés) épül, hogy az M3-as felől védje, használatra alkalmassá tegye a helyet. A másik négy pályázó közösség igyekezete, tervei sem vesztek kárba. Tavasszal új pályázat indul, amelyen ezek automatikusan részt vehetnek. Az Emlék téren az egykor ott álló hajdani községháza emblematikus tornyát az eredeti méretben és arányokkal, filagóriaként fogják újra felépíteni. A korabeli képeslapokon, felvételeken Pestújhelynek ez a része látható leggyakrabban. Pontosabban szimmetrikus beállításban a városháza és a szemben lévő épület nagyon hasonló saroktornya. A téren végzett munkával egy időben, ez utóbbit is eredetei állapotába fogják visszaállítani. A pályamunka szerint a Pestújhelyi térre szánt bibliai játszótér remek, megvalósítandó ötlet, de inkább zárt, elkerített területre való. Ám a már itt lévő játszótér rendbetételre szorul, miként a ’48-as emlékmű is, aminek 2012. június 4-re tervezik a felújítását, s vele együtt egy Trianon emlékhely kialakítását. A későbbiekben pedig zenepavilont létesítenek. Az utóbbi időben 40-50 frissen ültetett fával is gyarapodott terület, ezt továbbgondolva helytörténeti fasort is ki fognak alakítani: a kerületrész alapító atyái, hírességei kapnak egy-egy fát.
A Wesselényi és Bánkút utca sarkán lévő terület jelenleg pusztaság. Ahhoz, hogy birtokba lehessen venni, elsőként egy védettséget adó növényi falat kell kialakítani, s ez után újra gondolni a tér funkcióit. Hasonló a helyzet az Alagi térrel, ahol először a csapadékvíz elvezetését kell megoldani. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy május végén, június elején vehetik majd birtokba a pályázó közösségek a megújult-megszépült hat győztes teret. A további négy pályázatból, amit lehet, őszre szeretnék megvalósítani. Így nagy valószínűséggel Pestújhely fő útján, a Pestújhelyin ekkor már gyönyörködhetünk a régi-új emblematikus saroktornyokban.
– Folyamatosan azon gondolkodunk, melyik tér mire alkalmas, milyen célra vehetik a környéken lakók birtokba. A „köz” előtag alapvető fontosságú: köztér, közösség, közös megvalósítás. Hogy máris körülbelül száznegyvenen részt vettek a pályázatban, sokan eljöttek az eredményhirdetésre, sikert mutat. Bizonyítja, hogy meg lehet mozgatni az embereket, s fönntartani az érdeklődésüket, ha valóban jó, őket, és a közösségeket szolgáló dolgokról van szó. Éppen ezért a Miénk a tér pályázat nem marad abba. A kerületben van harminc tér, ami azt jelenti, még öt évig lehet folytatni, ha vannak megvalósítható ötletek és vállalkozó szellemű közösségek – mondta László Tamás.