Menu

Micimackósok nosztalgiáztak a 30. szülinapon

2005.05.24.

A Micimackó óvoda május 20-án a hajdani ovisokkal és az óvodában dolgozókkal közösen egy kerti összejövetel keretében ünnepelte 30. születésnapját. A lufik, a házi sütikkel, üdítőkkel teli asztalok és természetesen a homokozó, a hinta, az óvoda épületében való séta mind-mind arra ösztönözte a folyamatosan érkezőket, hogy egy kicsit merengjenek el a múlton, s nézzék meg, mi a jelen.

Napsütéses, meleg időben köszöntötte Baracskay Éva, óvodavezető az ünneplőket, s külön dr. Pálinszki Antal, alpolgármestert.
-Nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan eljöttek erre az ünnepségre- mondta Baracskay Éva. Sokan megkérdezték tőlem, hogy miért pont most ünnepelünk, hiszen februárban volt az ovi 30 éves. Azért, mert az épületben nem férünk el egyszerre ennyien, s nem tudunk beszélgetni.
-Ez alatt a 30 év alatt 2500-3000 gyerek lett iskolás a mi óvodánkból, akik között találunk orvost, hegedűtanárt, kutatómérnököt, EU Bizottságban dolgozó többdiplomás képviselő, fodrász, pedagógus, postás, trombitaművész, balett-táncos és más munkakörben tisztességgel dolgozó, valamint tanuló. Sok olyan szülő is van itt, akik hajdanában voltak itt ovisok és vannak már unokáink is.
Ezután virággal köszöntötte az óvodavezető elsőként azt a két kollegát, akik 1975-ben itt dolgoztak már és jelenleg is az óvoda alkalmazottai: Kelecsényi Szűcs Katalint és Nemes Károlyné Margitkát, majd azok kaptak kis ajándékot, akik legalább tíz évet voltak, tíz éve dolgoznak az óvodában.
Ők: Vargáné Bene Éva, Dombos Istvánné Marika néni, Fekete Sándorné Ica néni, Aranyi Papp Magdi, Fehérné Élő Ági, Wéber Jánosné Marika, Ágoston Gézáné Rozika, Zelman Zsuzsa, Rózsa Imréné Erzsike, Gönczné Sinkó Márti, Arany Erika, Tompa Gyulané Marika, Dombosiné Majoros Ildikó, Kővári Istvánné Zsuzsa.
Két olyan kollegát is köszöntött Baracskay Éva, akik nem az óvodában, hanem a kerületben dolgoztak: Czappalay Gyuláné Györgyikét, aki hosszú ideig volt a Művelődési Osztály vezetője illetve Stoffel Endréné, hajdani szaktanácsadó.
-A sok öröm mellett szeretnék azokra emlékezni, akik az elmúlt napokban könnyeikkel áztatták onnan föntről az óvodánk udvarát és nem lehetnek velünk: dr. Szentirmai Gyuláné Edit néni, aki az első óvodavezető volt itt, Horváth Lászlóné Éva, aki dajka volt, Pungor Jánosné Marika, aki szintén dajka volt, Nemesné Lázár Kati, aki óvónő volt és most kislánya és unokája van velünk, Ónodi Józsefné Margitka, dadus néni, Gombás Péter, aki kertész volt az óvodában, Sugár Vilmosné Ági néni, aki az óvoda szaktanácsadója volt, Sárossy Károlyné Éva, aki ügyintéző volt. Rájuk emlékezzünk egyperces néma főhajtással!
Ezután Baracskay Éva a 30 év jó híreit foglalta csokorba. Szó esett arról, hogy ovi pedagógiai programja a környezeti téma köré készült el. Ekkor a Környezeti Oktatóközpontok Országos Szövetségének lett tagja az óvoda, s így sok-sok programra is sor kerül: óvodapedagógusok vetélkedője, a kerületi ovisok környezeti vetélkedője, környezeti nevelési konferencia szervezése. Van tanösvény, s a pedagógusok akkreditációs képzésében is részt vesz az ovi testülete környezeti nevelésből. Elkészült a kisállatok élőhelye az oviban, van tornaszoba, kezd megújulni a kert, a játszóhely.
-Sőt, már nemcsak óvoda vagyunk, hanem van egy szép hosszú nevünk: Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és XV. kerületi Nevelési Tanácsadó. Mi azért büszkén viseljük a Micimackó nevet és nagyon jól érezzük itt magunkat. Sok gyerekünk van: ovisok illetve a kollegák körében is nagyon sok gyermek születik.
Baracskay Éva köszöntő szavait követően a hajdani ovisok gitároztak az egybegyűltek örömére, majd zárógondolatként Fodor Andrá: Minden tavasszal újra élem című versének sorait mondta el az óvodavezető:
„Minden tavasszal újra élem
A reggel gyönyörét,
A lucfenyők, a kertek magasában
Keserves hosszú szaggatással
Burukkolnak a gilicék
És fölcsattan a gyermekének,
Fölbúg az orgona:
Jöjjenek a szép emlékek,- vigyenek a nyárba,
Hol égig ér a játék palotája.”
Ezután az óvoda termeibe, szobáiba látogattak be a jelenlegi és hajdani munkatársak, majd a beszélgetés, a közös emlékek felidézésére került sor.
További sok sikert és boldog születésnapot!