Menu

„Mi is itt vagyunk” és maradunk

2004.11.21.

Több hétig tartó elődöntőket követően november 19-én az újpesti Ady Művelődési Központban volt a IV. és XV. kerületi idősebbek számára kiírt Ki Mit Tud? döntője. A „Mi is itt vagyunk” program szervezői Csizmár Gábor, Hajdu László, Kiss Péter országgyűlési képviselők voltak, akiket munkájukban segített Czinke Sára, Erdélyiné Kincses Andrea és Kalina Éva.

A döntőt megelőzően a XV. kerületben a Csokonai Művelődési Házban három, míg Újpesten a Polgár Centrumban két elődöntő volt. Azonban nemcsak négy kategóriában (vers, magyar nóta-ének, énekkórus, egyéb szórakoztató) mérhette össze tudását, tehetségét az idősebb korosztály, hanem képzőművészeti alkotásokat is kiállítottak, bemutattak e művészeti ágakban tehetséges nemzedék tagjai. Az általuk bemutatott alkotásokat a közönség értékelte és ezáltal csak közönségdíjak kerültek átadásra.
A döntő helyszínén Gyurcsánszky János, mint az est egyik műsorvezetője köszöntötte a közönséget, a versenyzőket, a hozzátartozókat, a rendezőket, az Erzsébeteket, akik aznap ünnepelték névnapjukat, majd bemutatta a zsűri tagjait: Ambrus Jánost, az MSZP XV. kerületi Szervezetének elnökét, Toldi Mária előadóművészt, Harsányi Gábor színművészt, a zsűri elnökét, László Mária előadóművész – nótaszerzőt, Mészáros Ferencet, az MSZP Újpesti Szervezetének alelnökét, népművelőt.
A szervezők nevében ezután Hajdu László köszöntötte a résztvevőket:
-A „művészpalánták” itt vannak, így biztassuk őket, miközben a szakavatott zsűri is velünk van. Jó szórakozást!
Ezután megkezdődött a nagy küzdelem. Pálinkás Mihály, a verseny korelnöke a maga 92 életévével Tompa Mihály: A madár fiaihoz című verset szavalta el. Misi bácsitól a produkció befejezését követően megtudtuk, hogy nagyon szereti a költők szép szavait, melyeket szívesen olvas. Borsi Jenőné egy sváb pap prédikációját tolmácsolta a közönségnek igazi svábos magyar kiejtéssel, míg Berta Kálmánné Petőfi Sándor: Virágok című versével lépett a színpadra. Róla megtudhattuk, hogy szeret kertészkedni, jógázni, verset mondani és keresztrejtvényt fejteni. Csákvári Géza Arany János: Toldi című elbeszélő költeményének egy igazán hosszú részletét adta elő, majd egy örökifjú hölgy, Handel Györgyné Heltai Jenő: Háromtól hatig című versét adta át olyan átéléssel, hogy valóban elhittük, hogy flörtöl(t). Szinte hihetetlen, hogy ő igazából nem is akart indulni a versenyen, hanem főleg férje beszélte rá, hogy próbálkozzon. Majer Józsefné a pénz megjelenéséről, elhatalmasodásáról szavalt Barnász István: Az arany című versének előadásával. Pálinkás Józsefné egy igazán komoly, ám teljesen szívhez szóló verset tolmácsolt: Csoóri Sándor: Anyám fekete rózsa című költeményét. Szűcs József, aki Ady Endre: Nem élek én tovább című versét adta elő elmondta a szavalatot követően, hogy nagyon rossz alvó, így főleg éjszaka memorizálja a verseket, de a szomszédokat mindez nem zavarja. A vers-próza kategóriában utolsóként lépett a színpadra Varga László, aki saját költeményét Őszülő évek címmel mutatta be. Varga László 11 évesen írta első versét, az utóbbi években már összegyűjtötte, és egy nyomdász ismerőse segítségével összeköttette. A család ezt kapta a 35. házassági évfordulójára.
Bóbis Benő saját gitárkísérettel állt illetve ült a pódiumon, ahol virágénekeket adott elő. A kellemes perceket követően a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a hagyományok őrzése mindenkinek kötelessége lenne, de sajnos, a mai fiatalok nem igazán vevők minderre. Káplár Györgyné, az örökifjú nagymama Siliga Miklós kísérete mellett magyar nótákat énekelt, míg Kovács István Pál szintén Siliga Miklós kíséretében két dalt adott elő. Előadását követően elmesélte, hogy bár fiatalabb korában sokat énekelt, de az utóbbi harminc évben nem volt rá lehetősége. A Picinyke Színpad vezetője bírta rá, hogy újból mutassa meg, mit tud. Azóta – két éve – szorgalmasan énekel. Félix Jánosnét a másik döntős Bóbis Benő kísérte zongorán. Félix Jánosné három magyar dalt adott elő, míg ennek a kategóriának az utolsó indulója Piller József volt, aki Huszka Jenő: Gülbaba című daljátékának egyik ismert részletét adta elő, szintetizátoron kísérte: Siliga Miklós.
A szünetet követően a második részben a műsorvezetőhöz csatlakozott egy másik műsorvezető is: Kósa Viktória, aki elsőként az Aranyeső asszonykórust konferálta fel, akik tizenhárman vannak és nagyon jókedvűek, ami az általuk előadott dalokból is kitűnt. A 2000-ben alakult Bojtor Imre Népdal és Nótakör (vezető:Urbán Katalin) idősebb tagjai népdalcsokrot adtak elő, szólót énekelt: Szász Dániel. Azért kell kiemelni, hogy idősebbek, mert a népdalkörnek vannak fiatalabb tagjai is. A kategória utolsó előadója az Újpesti Nyugdíjas Kamara – Énekkórusa (vezető: Kovács Lajos) Veres Sándor és Bárdos Lajos műveiből válogatva adott elő egy-egy alkotást. A Ki Mit Tud döntőjének utolsó kategóriájában, az egyéb szórakoztató kategóriában öt fellépő volt. Elsőként Kárpáti Ferenc kísérete mellett Bagyánszki Ferenc két táncdalt énekelt, aki a korábbiakban lakodalmakban mutatta meg énektudását. Ezután meggyőződhettünk mindannyian arról, hogy öreg ember nem vén ember: az Idősek Klubja tánckara (vezető: Várszegi Béla) discotánccal mutatkozott be, ám emellett egyéb táncokat is tudnak: pl. polka, latin-amerikai táncok. Maga a tánckar két éve alakult, azóta szorgalmasan próbálnak és a lehetőségek függvényében mutatkoznak be különböző helyeken. Boldog Istvánné Marika unokájától tanult meg bűvészkedni, s így nagy sikert aratott a közönség körében különböző mutatványaival. Amatőr vagy profi ? Többekben felvetődött a kérdés, amikor Dömölki Ágnes három táncdalt adott elő a színpadon. Elmondása szerint kislánykora óta énekel, de soha nem tanulta. Végül, de nem utolsósorban egy humoros jelenetet láthattunk Pallós Györgyné és Demeter Jánosné előadásában Ez a kislány megy a kútra…címmel, szintetizátoron kísért: Siliga Miklós.
A zsűri, mint mindig, nehéz helyzetben volt, de rövid szünet után megszületett a végeredmény. A díjátadást megelőzően azonban még Kiss Péter, kancelláriaminiszter vette át a szót:
-Jó ötletet találtunk ki nyáron- úgy érzem. Nem is gondoltuk akkor, hogy ennyi tehetséges ember van. Mi is itt vagyunk- ez lett a címe a versenynek. Hiszen tudjuk, hogy 30 év felett is megvan a civil kurázsi. 30 év felettinek lenni nem azt jelenti, hogy 30-40 év közötti valaki. Tudnak tanulni és értéket teremteni az idősebbek is, pontosabban a fiatal és az idősebb úgy tekint egymásra, hogy mindegyikük tud értéket teremteni.
-Lesz gála is, amikor nemcsak a mostani résztvevők, hanem vendégművészek is lesznek: Farkas Bálint és Illényi Katica.
-Mi most díjakat adunk át, de mindenki, aki elindult tudjuk, hogy nyertes. Két bejelentenivalóm van: minden résztvevőt meghívok egy exkluzív Parlament látogatásra, s ha nincs ellenükre, a kalauzuk mi, országgyűlési képviselők leszünk. Sőt, oda is elvisszük Önöket az épületben, ahova egyébként nem juthatnának el, pl. a saját szobámba. A másik felajánlás: a legnagyobb létszámú versenyen induló közösség számára: a XV.kerületi Idősek Klubja tagjai számára autóbuszos kirándulást szervezünk a Dunakanyarba.
A bejelentéseket nagy örömmel fogadták a nézők között helyet foglaló versenyen indulók, majd László Mária, a zsűri tagja az idősebb korosztály nevében buzdította a részt vevőket arra, hogy a továbbiakban is őrizzék meg ezt a temperamentumukat, csinálják tovább az általuk kedvelt műfajok művelését.
A zsűri nevében Harsányi Gábor, a zsűri elnöke értékelte a versenyt:
-Rájöttem arra, hogy nem kell félni, ha idős leszek, hiszen annyi tehetséges ember van ilyen életkorban is, hogy csak. Nem volt könnyű zsűri elnökként a helyzetem, épp ezért úgy gondolom, hogy el kell mondanom: nem lehetett igazságosan dönteni. „Az igazság az, amit közönségesen Istennek hívunk”- mondta a színész. A zsűri nevében szeretném megköszönni a „Mi is itt vagyunk” Ki Mit Tud-ot a szervezőknek, rendezőknek.
Ezt követően került sor az eredményhirdetésre, miközben elhangzott, hogy a gála december 12-én 15 órakor a Csokonai Művelődési Házban, december 17-én 15 órakor az Ady Művelődési Központban lesz.
A díjkiosztót követően a közönség, a zsűri és a versenyzők közösen elénekelték a Szeressük egymást gyerekek című dalt, majd egymást megtapsolva vettek búcsút egymástól azzal, hogy legkésőbb decemberben a gálán találkoznak, aztán a remények szerint jövőre ismét lesz Ki Mit Tud.

Végeredmény:
Vers kategória:
1. Majer Józsefné
2. Berta Kálmánné
3. Pálinkás Józsefné

Magyar nóta-ének kategória:
1. Kovács István Pál
2. Bóbis Benő
3. Félix Jánosné

Énekkórus:
1. Aranyeső asszonykórus
2. Bojtor Imre Népdal és Nótakör
3. Újpesti Nyugdíjas Kamara Énekkórus

Egyéb-szórakoztató
1. Idősek Klubja tánckar
2. Boldog Istvánné
3. Dömölki Ágnes

Közönségdíj:
1. Piller József
2. Borsi Jenőné
3. Bagyánszki Ferenc

MSZP XV.kerületi Szervezet különdíja:
Káplár Györgyné

MSZP IV.kerületi Szervezet különdíja:
Handel Györgyné

XV.kerületi MSZP frakció különdíja:
Szűcs József

IV.kerületi MSZP frakció különdíja:
Pallós Györgyné és Demeter Jánosné

Képzőművészeti alkotások:
1. Palotás János
2. Ambrus Györgyné
3. Szabó Mária és Berkó Mihály megosztva