Menu

Mezőőrök vigyázzák a határt

2002.01.14.

November végén közös testületi ülésen hallgatták meg a XV. kerület és Csömör község önkormányzati képviselői a közösen létrehozott mezei őrszolgálat eddig végzett munkájáról szóló beszámolót. A szokatlan, példaértékű önkormányzati társulás mindenképpen hasznosnak bizonyult, a mezőőrök jelenléte segíti a települések határának köz- és vagyonbiztonságát – állapították meg.

Másfél évvel ezelőtt, 2000. tavaszán döntött Csömör Nagyközség és a XV. Kerület Önkormányzata közös mezőőri szolgálat létrehozásáról. A két település közös határában, a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken és a dűlőutak mentén kialakult köz- és vagyonbiztonsági helyzet tette szükségessé a négy mezőőr alkalmazását, mivel megszaporodtak a terménylopások, és felmérhetetlen kárt okoztak az illegális szemétlerakók. A feltételek (lőfegyvertartási engedély megszerzése, szakmai vizsga letétele, fegyverrel, munkaruhával, egyéb eszközökkel való felszerelés) teljesítése után 2000. júniusában álltak munkába a mezőőrök a csömöri és a palotai határ összesen körülbelül 2720 hektáros területén. A tapasztalataik szerint a fegyveres mezőőrök jelenléte önmagában visszatartó erejű az illegális szemétlerakók és a terménytolvajok szemében. A jelenlét mellett megelőző hatású volt a szóbeli tájékoztatás, a felszólítás is. A szolgálat tagjai a tevékenységükről szolgálati naplót vezetnek, a további intézkedést igénylő eseményekről bejelentést tesznek a csömöri polgármesteri hivatalban. Ha a bejelentés elég adatot tartalmaz, az elkövető lakóhelye szerint illetékes szabálysértési hatósághoz továbbítják. Ha további nyomozás szükséges, a rendőrség közreműködésével folytatják az eljárást. Előfordult, hogy az elkövető a helyszínen hagyott hátra egyértelmű utalást: például a lerakott háztartási szemétben volt az azonosításra alkalmas irat. A mezőőrök tavaly 41 esetben tettek külön bejelentést az őrzött területen észlelt szabálytalanságokról. Ezek túlnyomórészt illegális szemét és sitt lerakásáról, engedély nélküli fakivágásról szóltak, de előfordult kábelégetés, és bűncselekményből származó tárgyakat, lopott autót, páncélszekrényt is találtak a határban. Idén eddig 21 esetben történt bejelentés, ezek közül az illetékes hatóságok három esetben zárták le pénzbüntetéssel az eljárást. Egy éve a hatékonyabb munka érdekében a szolgálat egy Niva terepjárót kapott. A gépkocsi, amelyet a XV. kerületi önkormányzat a közbiztonsági pályázaton elnyert pénzösszegből vásárolt, megkönnyíti a nagy kiterjedésű határ bejárását. Természetesen nem csak ezzel közlekednek a mezőőrök: vannak olyan részei, eldugott ösvényei a nagy kiterjedésű határnak, amelyek csak gyalogosan, legfeljebb kismotorral közelíthetők meg.
A mezőőri szolgálat kiadásait a két önkormányzat az őrzött területek nagyságának arányában osztja meg, Csömör 68, a XV. kerület 32 százalékát állja a kiadásoknak. Már az induláskor igyekeztek jó kapcsolatot létrehozni az érintettek között: mára a gazdák és a mezőőrök között közvetlen, napi kapcsolat alakult ki. Ez azért is fontos, mert a földeken tevékenykedők jogosultságát (például segítő családtag voltát) általában csak a helyi gazdakör vezetője tudja igazolni. A gazdák elfogadták, örömmel veszik a mezőőrök jelenlétét a határban. Jó munkakapcsolatot alakított ki a szolgálat az érintett rendőrkapitányságokkal is. A társulás gyakorlati hasznát az eltelt év nyilvánvalóan igazolta: a tapasztalatok szerint hozzájárult a vagyonbiztonság megőrzéséhez, illetve a környezetszennyező illegális hulladéklerakások visszaszorításához – állapíthatta meg a két önkormányzati testület a beszámoló alapján.