Menu

Mestersége:…meteorológus

2005.02.04.

Szerdán este a Pestújhelyi Közösségi Ház új programsorozatának a Mestersége:… vendége volt Németh Lajos meteorológus.

Ezen az estén az amúgy is vidám, jókedélyű emberrrel ismerkedhetett meg a sajnos nem nagyszámú közönség. Először saját magáról mesélt Németh Lajos, így megtudhattuk tőle, hogy Vámosmikolán született, a nagymamája egy bölcs, idős néni volt. Amikor nagyobb lett, mondta is neki, hogy három úr van csak a demokráciában: a tisztelendő úr, a doktor úr és a tanár úr. Így elküldte, hogy tanuljon tovább!!
-Mivel a vért nem szerettem, pap nem akrtam lenni, így maradt a tanári pálya. Az Arany János Gimnáziumba jártam, harmadik év vége felé már kellett dönteni arról, hogy hol tanul tovább az ember. Dolgozni nem akartam még, s mivel az ELTE matematika-fizika szakára másfélszeres, az orosz-német szakra kilencszeres volt a túljelentkezés, így a TTK-ra mentem. Miután 11 hónapot katonáskodtam Hódmezővásárhelyen, többen csoporttársak lettünk az egyetemen is. A hetente egyszeri beszélgetős-sörözgetős alkalommal egy srác mondta, hogy ő most a meteorológia előadást fogja a professzornál hallgatni. Én elkísértem őt, a prof. Pedig rögtön teával, kávéval kínált. Nem is rossz itt lenni!-gondoltam, majd következett az előadás, ami nagyon tetszett. 1975-ben középiskolai matematika tanári és meteorológusi végzettséget szereztem. Az előrejelző osztályra vettek fel. Ebben az időszakban kezdett amédia érdeklődni, hogy az időjárásjelentés meteorológus szájából hangozzék el, mivel így hitelesebb. Így beszédórára jártunk a Magyar Rádióba, hogy legyen mikrofonengedélyünk. 1977.január 17-én kaptam meg, azon a napon, amikor kislányom Móniak megszületett. Attól kezdev a tévében, arádióban mondtam a munka mellett időjárásjelentést, illetve 1997-től a TV2-ben.

A bemutatást követően Nemeth Lajos a meteorológiáról, a meteorológusok munkájáról beszélt olyan érdekfeszítő módon, hoyg nem lehetett nem odafigyelni. Többek között a meteorológus elmondta, hogy mint tudományhoz, a meteorológiához szükség volt a műszerek felfedezésére, amely a XVII.-XVIII. századra tehető. A Magyar Meteorológiai Intézet azonban csak a XIX.században, 1870-ben jött létre. Megtudhattuk, hogy minden időjárási jelenséget számkódokkal írnak le a meteorológusok – a világon mindenütt azonos számkóddal, így a nyelvek ismerete nélkül is mindenkinek ugyanazt mondja egy-egy számsor. Az idő műlt, s 1891-ben megalakult a prognózis osztály,a hol már előrejelzéseket is tudtak adni az ehhez értők.
-Az előrejelzéshez tudni kell, hogy milyen időjárás van jelenleg. Régebben még nem volt mindenhol állomás, ahonnan tudni lehetett, hogy hol milyen idő van. Így pl. Budapest és Siófok között nem volt, így elmondani sem lehetett, hogy pl. a Velencei-tó mellett éppen milyen idő várható. Ma már segítséget nyújt ehhez az időjárási radar és a meteorológiai műhold. Régebben nem lehetett napokra előre megmondani, hogy milyen idő várható; ma már tíz napra előre lehet jelezni, ám mindezt nem 100%-osan. A napfény időtartamát régen majdnem egy varázsgömb és egy szalag segítségével mérték. Ahol kiégett a szalag és ameddig elégett, addig sütött a nap. Régen óránként érkeztek az adatok, ma már 10 percenként.

Németh Lajos beavatott a „titokba” is:
-Akkor színes az élet, ha szélsőséges az időjárás. Mindig azt mondani, hogy enyhe, szeles idő van vagy napsütéses idő várható- nem túl érdekes. Azonban a pontos előrejelzés nagyon fontos az élet számos területén pl. az energiaszolgáltatásban, a felszíni közlekedésben stb.
-Most az Országos Meteorológiai Szolgálatnál 270 fő dolgozik. Fő tevékenység a mérés, a megfigyelés és az adatok tárolása. A rádiószondák már a magasabb helyeken ( 5-10-20-30 km magasságban) is mérik az adatokat.

Ezután néhány anekdotával szórakoztatta a közönséget Németh Lajos, válaszolt a közönség kérdéseire, mint pl. kifejtette véleményét a globális felmelegedésről illetve a jégkorszakkal kapcsolatban. Majd egy érdekes kérdéssel és válasszal fejeződött bea közel másfél órás program:
-Mindig azt gondoljuk, hogy a karácsony csak fehér lehet. Ennek az oka, hogy a képeslapokon, képeken mindig havas tájban áll a karácsonyfa. Saccolják meg, hogy az elmúlt 100 évben hányszor volt fehér a karácsony!!!!! Összesen 23 ilyen karácsony este volt, amikor hó volt.