Menu

Messziről világít a templom

2004.10.04.

Szeptember 26-án este 19 óra után néhány perccel ünnepélyes keretek között felgyulladt négy lámpa a pestújhelyi evangélikus templom oldalán, s így ezentúl minden este a sötétedést követően 2-3 órában messziről is látható lesz a Pestújhelyi út közepén.

Az ünnepélyes avatáson először Kendeh Péter, lelkész, a gyülekezet vezetőjének rövid köszöntőjét hallgathatták meg az egybegyűltek, majd Madaras Kinga kántor orgona- és hegedűkoncertjében gyönyörködhettek illetve Kendeh Péter elmondta Ady Endre: Imádság Háború után című versét.
-Régi terv valósult meg a díszkivilágítással, melynek megvalósításában önkormányzati képviselőnk – Podmaniczky Elek – is segítségünkre volt, hiszen ő terjesztette a képviselő- testület elé a gondolatot- mondta Kendeh Péter. Az önkormányzat támogatása segítségével ( 277 ezer forint) négy lámpa kerülhetett a templom oldalára- kettő oldalra, kettő középre. Köszönet illet mindenkit, aki segítségünkre volt. Külön köszönet Urbin István gondnoknak, aki a lámpákat a helyükre szerelte, Hajdu László polgármesternek, Podmaniczky Elek és Marsovszky Györgyné önkormányzati képviselőknek.
A szertartást követően a részt vevők kivonultak a Templom térre, ahol először Hajdu László polgármester szólt néhány szót az ünneplőkhöz:
-Pestújhely arculatának is számít ez a világítás, hiszen aki erre sétál a pestújhelyi úton, mindig fogja ezt látni. Idén 95 éve, hogy közigazgatásilag Pestújhely létezik. Egy közösség életében pedig minden picike ünnep ajándék. Amikor hajdanában gyűjtést rendeztek az egyházak, hogy templomuk legyen, akkor a katolikusok és a reformátusok előtt a legeredményesebbek az evangélikusok voltak, akik így nagyon jó helyet találtak az építkezéshez. Mostantól még szebb fényben fog élni ez a szép templom.
-Pestújhelyi lokálpatrióta és egyben képviselő is vagyok – tette hozzá Podmaniczky Elek többek között. Örülök ennek a díszkivilágításnak, s várom is a javaslatokat, hogy a továbbiakban hogyan tegyük még szebbé környékünket, környezetünket.
A köszöntő szavakat követően az egybegyűltek Podmaniczky Márk, a pestújhelyi képviselő unokája által felkapcsolt díszkivilágításnak tapsolhattak. A programon a korábbiakban említettek mellett részt vett többek között Vizér Klára önkormányzati képviselő és Szalay Kornél az Egyházi Tanács elnöke.