Menu

Meséltek a gyerekek

2004.06.21.

„Az újpalotai gyerekek mesélnek” c. pályázatra beérkezett mesékből szerkesztett könyv bemutatójával kezdődött az Újpalotai Napok programsorozat.

Az esemény vendége lett volna dr. Göncz Kinga, aki még az ESZCSM politikai államtitkáraként vállalta a mesepályázat fővédnökségét. Azonban június 14-én letette a miniszteri esküt (Esélyegyenlőségi Minisztérium), így a rendezvényen, a könyvbemutatón nem tudott részt venni elfoglaltságai miatt. Az eseményen Szabó Ágnes Judit, az ESZCSM Idősügyi Titkárságának vezetője képviselte a miniszter asszonyt.
– Szeretném átadni miniszter asszony üdvözletét és egyben szeretném megköszönni ezt a kötetet. Amikor már tudtam, hogy én jövök erre a rendezvényre, és éppen futottam a folyosón a minisztériumban, láttam, hogy valaki visz egy nagyon szép színes kötetet a kezében. Fájt a szívem, hogy én ilyet nem kapok, amikor a kollegám mondta, hogy ez az a kötet, melynek a bemutatója lesz és nekem hozta. Én pedig a szobámba mentem és a zűrzavar kellős közepén leültem és elkezdtem olvasni. Köszönet a szerzőknek, a szerkesztőknek, a borítót rajzolónak, a történeteket elmesélőknek. Én soha nem laktam itt, így sosem tudtam, hogy jó-e újpalotainak lenni, jó-e itt gyereknek vagy nagyszülőnek lenni Újpalotán. Azáltal, hogy elkészült ez a kötet, hogy ezt megörökítették, van ennek a könyvnek egy vidám, hosszú távú hatása: harminc év múlva lehet, hogy megsárgultan fogják az akkori gyerekek kézbe venni ezt a kötetet. De mit fognak ebből megtudni? Kiderült számomra, hogy varázslatos nevű utcák vannak Újpalotán (Páskomliget, Kőrakás park, Szilas park), lehet, hogy a „Fűre lépni tilos!” tábla már nem lesz akkoriban; a Pajtás étteremnek is valaki örök emléket állít illetve van itt egy szigorú fodrász is az étterem mellett, emléket állítottak a gyerekek a Pólus Centernek, az iskoláknak (pl. Hartyán közi kék iskola), állatoknak (cicák, kutyák) illetve található benne történet az Újpalotai lakótelepre való költözésről. Úgy gondolom, ez a kötet a generációk találkozása. Szeretném, ha minél több kerület, település venne példát Újpalotáról. Lehet, hogy más formában pl. kirándulás, sportesemény kapcsán. Az azonban biztos, hogy a generációknak találkozniuk kellene.
– Számunkra is nagyon izgalmas volt ennek a pályázatnak a kiírása, majd a történetek olvasása- tette hozzá Péterfi Ferenc, a Nyírpalota Társaság, mint a pályázat egyik kiíró szervezetének képviselője. Azt tudni kell, hogy nem nagyon javítottuk a hibákat a történetben. Külön köszönet illeti Keresztes Ágnest, aki a szerkesztésben nyújtott segítséget nagy szakértelemmel, türelemmel és aki épp az egyik történetben a saját családjának történetére ismert rá. A kötet több részből tevődik össze: az újpalotai utcákról, majd a történelmi időkről, aztán az itt élő családokról, végül az állatokról szóló történeteket olvashatjuk. Jó lenne, ha az emberi kapcsolatok színesebbé tennék ezt a városrészt, s még több hasonló történet születhetne a későbbiekben.
A könyvbemutató során ezután a gyerekek közül néhányan felolvasták történeteiket, majd minden jelenlévő kapott a kötetből egy példányt, s folyt a beszélgetés még hosszú időn keresztül.