Menu

Mese Maraton a“Pestújhelyiben“ tisztelegve Arany János előtt

2012.02.18.

2009-ben indult útjára ismét a Mese Maraton Erdélyben, Székelyudvarhelyen, melyhez évről évre egyre többen csatlakoztak. Míg tavaly 4 országban 47 településen 6000 fölötti résztvevő olvasott együtt, idén 6 ország (Románia, Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Belgium, Hollandia) 110 településén 9 ezer gyermek és felnőtt vett részt a programban.

Ezen kezdeményezés keretében február 15-én a Pestújhelyi Általános Iskolában is volt Mese Maraton olvasói nap.
A rendezvény célja, hogy minél többen vegyenek részt a közös olvasásban, akik szeretnek olvasni, és akiknek szeretnék továbbadni az olvasás örömét.
-Ez nem verseny, nem csak a jól olvasók kiváltsága, hanem az olvasás adta varázslat ezen a napon mindenkié. A közös olvasásnak összetartó ereje van. Verset olvasni akár magányosan is élmény, mégis ritkán tesszük manapság.
Arany János halálának 130. évfordulója emlékére az idei Mese Maraton során a költő műveiből olvastunk, kibővítve a mesék körét az elbeszélő művekkel és balladákkal.
Az olvasás időtartama osztályonként 30 perc volt. A váltás, a “stafétabot” az Arany János művek átadásával történt. Ezen a napon a „Pestújhelyiben” minden tanuló Arany János műveit olvasta fel, az elsősöknek a tanító nénik segítettek.
Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk célba ér, tanulóink máskor is, saját örömükre, szórakozásukra kézbe veszik a könyveket és szívesen olvasnak- mondta Frák Erika, a Pestújhelyi Általános Iskola igazgatója.
A Mesemaraton akciót negyedik alkalommal rendezte meg a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja. A központi helyszín a Székelyudvarhelyi Nemzeti Színház volt. A több országra kiterjedő egész napos felolvasás szervezői minden évben kiválasztják a magyar irodalom egy-egy jeles képviselőjét. Így tavaly Jókai Mór műveiből tartottak maratont, míg jövőre Gárdonyi Géza regényeit, írásait veszik elő az író születésének 150. évfordulója alkalmából.

Kapcsolódó videóanyag: