Menu

Mert az információ mindenkié

2010.02.17.

A XV.kerületi Önkormányzat egy éve csatlakozott a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretén belül meghirdetett Gyermek és fiatalok integrációs programjai felhívás ifjúságügyi alkotóeleméhez. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A programsorozat egy eleme volt a február 16-án, a Csokonai Művelődési Központban tartott szakmai kerekasztal beszélgetés, illetve szintén ezen a napon ugyanezen a helyszínen került sor az Ifjúsági Információs Pont átadására is.
Még 2009-ben került sor az Ifjúsági Majálisra, amely program keretében a projektben részt vevők a fiatal látogatókat kérdezték arról, milyen elvárásaik vannak egy leendő Információs Ponttal kapcsolatban. Az ott elhangzott véleményüket pedig beépítették a tervező folyamatba.
-A 2008-ban kiírt pályázat célja az volt, hogy a fiatalok munkaerő piaci elhelyezkedését segíteni kell, a megfelelő kompetenciákat fejleszteni kell. Ehhez pedig programokat és forrásokat biztosít a pályázat. A program több elemből áll: szakmai programokból, akciónapokból, amely nagyobb tömeget megérintő kulturális programokat tartalmaz, és olyan szociális lehetőségeket, ami a fiatalokat, a fiatal munkanélkülieket segíti a munkaerő piacra való visszakerülésbe, bekerülésbe. A pályázatnak több helyszíne van: a támogatott a XV.kerületi Önkormányzat, az együttműködő partnerek pedig: az Egyesített Szociális Intézmény, illetve az ESZI intézményei közül kiemelten a FIÓKA Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat, a kulturális területről az együttműködő partner a Csokonai Művelődési Központ. Utóbbi ad helyet az Információs Pont termináljának. A civil szférából szintén egy nagyon komoly partnere van a projektnek: a Periféria Alapítvány, amely szervezet az önkéntesség és a kommunikációs tréningekben, és az oktatás területéről szakmai támogatóként vesz részt a programban.
Az eddig megvalósult programelemek mellett állandó program a MUFTI-ben az Álláskeresők Klubja, a FIÓKÁ-ban a csellengők programsorozat, amely nyáron a fiatalokat a csellengés, az utcán való csavargás helyett kínál olyan programot, hogy szervezett módon, közösen vesznek részt különböző tevékenységekben. Szintén megvalósult program a kommunikációs- és az agresszió kezelés tréning, amely a Periféria Alapítványnál jött létre. Közben elkészült a diákfilm, amelyet minden kerületi intézményhez szeretnénk eljuttatni. Emellett számos tervünk, célunk van: többek között júniusban a Városünnep-Újpalotai Napok rendezvényeihez kapcsolódóan Önkéntesség Európában címmel holland fiatalok érkeznek Budapestre. Az önkéntesek bemutatják egy nem formális külföldi képzés tapasztalatait és egy rendkívül látványos ifjúsági sportprogramot vezetnek a kerületi érdeklődőknek. De emellett még számos más programot is tervezünk. Mindezek pontos időpontja, helyszíne és maguk a programok is olvashatóak lesznek a Csomópont Terminálon, illetve a kerületi média is segítségünkre lesz mindezen információ terjesztésében, népszerűsítésében.
További információk a www.csomopontxv.hu honlapon olvashatóak- mondta Tajti Réka, majd újságírói kérdésekre válaszolva a jelenlévő szakemberek (Czikora Györgyi -Periféria Alapítvány, Gráczer Irma- Újpalotai Családsegítő Szolgálat, Tánczos Zsuzsa- MUFTI, Urbán Szilvia- Csokonai Művelődési Központ, Révész Magda- FIÓKA) elmondták, hogy a kerületi fiatalok körében lévő munkanélküliek számáról nincs adat, csupán fővárosi szinten a középiskolát végzett regisztrált munkanélküliekről van ilyen információ. 2009-ben csak a MUFTI-t közel 400-500 fő kereste fel, ám az összes szolgáltatást igénybe vevők száma ennek a többszöröse, közel 5 ezer fő. Amint elhangzott, a pályakezdő munkanélküliek száma 2007 óta emelkedik, a 15-24 éves korosztályból minden harmadik fiatal nem tanul és nem dolgozik.
A projekt financiális hátterével kapcsolatban elhangzott, hogy 100%-os volt a program támogatottsága, tehát önrészt nem kellett mellé biztosítani. Így a kerület 16,7 millió forintot nyert. Ebből készült el a terminál is, ám többek között számos laptopot, projektort, fényképezőgépet, nyomtatót is vásároltak, illetve számos rendezvényt szerveznek, ahol minél nagyobb számban minél több alkalommal szeretnék a fiatalokat megszólítani.
A projekt bemutatásán a korábbiakban említett szakemberek mellett részt vett Németh Angéla, a MOS Bizottság elnöke, valamint Varga József és Ujfalusi Edina, az OMIS osztály munkatársai.