Menu

Merre tovább Észak-Pesti Kórház? (1. rész)

2005.04.26.

Merre tovább Észak-Pesti Kórház? címmel rendezte meg április 20-án kerekasztal-beszélgetését a Pestújhelyi Pátria Egyesület, a Nyírpalota Társaság, a Rákospalotért Közhasznú Egyesület, a XV. kerületi Ipartestület, az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület, a Toronyhír Újpalotai Média Alapítvány és az Épített Környezetért Alapítvány közösen a Pestújhelyi Közösségi Házban. A beszélgetés alatt pedig kiállítás keretében tekinthette meg az érdeklődő lakosság az Észak-Pesti Kórház múltját, jelenét és jövőjét bemutató képeket, tablókat.

A beszélgetés első részében négy előadást hallgathatott meg a lakosság: Novák Ágnes építészt, Dr. Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját, Dr. Thomka Györgyöt, a Magyar Orvosi Kamara XV. kerületi elnökét és László Tamás építészt.
Az összejövetelen először Báder György, mint házigazda elmondta, hogy ez az összejövetel azért jött létre, hogy a lakosság közösen gondolkodjon az Észak-Pesti Kórház jövőjével kapcsolatosan és próbáljon meg javaslatokat tenni annak érdekében, hogy az itt élők hasznára, gyógyítására szolgáljon ez a terület. Ezután a jelenlévő előadókon túl köszöntötte a PePE elnöke Balázs Zoltánt, a kerület főépítészét, Domonkos Istvánt, aki a Városüzemeltetési Bizottság elnöke volt 1990-94 között és a kórház átadás-átvétel ad-hoc bizottságának is tagja volt.
-Ennek a városrésznek igenis szüksége van egy közhasznú funkciót betöltő létesítményre, ahol egyetem és főiskola, tanszék és kollégium, kulturális- és sportcentrum, közszolgálati funkció, mentőállomás, tűzoltó állomás, egészségügyi létesítmények és sok más hasznos beruházás, ami a kerület megfiatalítását, élhetőbbé, vonzóbbá teheti – mondta Báder György többek között, majd átadta a szót az este moderátorának, Báthory Bélának, az ÚBK elnökének
Báthory Béla felelevenítette a március 4-én történt eseményeket, amikor is osztatlan 50-50%-os közös tulajdonba került a kórház területe a főváros és a XV.kerület javára.
-Ez a XV. kerület nagyon sokáig szenvedett attól, hogy mindig Újpest árnyékában volt: a Dózsa György úton volt a szakrendelő, ahova át kellett járnia a kerület lakosságának. Majd a Rákos úti rendelő megépült, ám itt sem lehet teljeskörűen a betegeket kiszolgálni. Reméljük, hogy a most megkapott objektumban majd tovább fog fejlődni az egészségügyi szolgáltatás. Azért hívtuk össze ezt a beszélgetést, hogy kifejezésre juttassuk a kerület lakosságának a véleményét és mintegy segítséget nyújtsunk önkormányzatunknak, akiknek az elképzelését még nem ismerjük pontosan, de én azt gondolom, hogy a továbbiakban is egészségügyi célra szeretnék felhasználni és nem másra – mondta Báthory Béla, majd az egy-egy szakterületet képviselő előadóknak adta át a szót.
Novák Ágnes építész a kórház történeti részéről szólt a hallgatósághoz.

Letölthető anyagok: