Menu

Megújulhat a zsidó temető Rákospalotán

2005.05.31.

Bár sokan tudtak róla, hogy a XV.kerületben a Rákospalotai köztemető mellett található egy zsidó temető, ám az, hogy kik nyugszanak itt, arról nem sok információ áll rendelkezésre. A temető eddig egy gazos területen magas fallal körbevéve zárta be „szemeit” az erre járók, a köztemetőbe járók illetve a sírokat keresni vélők elől.

Reméljük, mindez csak a múlté marad, ugyanis testvérvárosi kapcsolatok keretében a XV. kerületi zsidó-temető helyreállítási munkálataira német-magyar program készült a berlini ABU Akademie für Berufsfördering und Umschulung gGmbh és a XV. kerületi Száraznád Nevelési-Oktatási Központ részt vételével. A két iskola diákjai – 15 berlini és 10 magyar – május 17- június 7. között 125 m hosszúságú utat építenek a temető területén és segítenek a sírok rendbetételében. A mostani első ütem 4,5 millió forintba kerül, melyből 1,5 millió forintot a XV. kerületi Önkormányzat áll, a német résztvevők költségeit – 3 millió forintot – Európa Uniós pályázaton elnyert összeg biztosítja.
Minderről Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő és dr. Uwe Klett Berlin Marzahn-Hellersdorf testvérkerület polgármestere sajtótájékoztatón számolt be.

Amint a sajtótájékoztatón is elhangzott, a testvérkerület polgármestere a korábbi a XV. kerületben tett látogatása során Hajdu Lászlóval járt együtt a temető mellett, melyet egy betonkerítés vett, vesz körül. Akkor merült fel a gondolat, hogy hogyan lehetne közösen rendbe tenni a múlt emlékeit, melyen keresztül a fiatalok is megismerhetik a holocaust és a második világháború történetét.
A mostani felújítási munkálatokkal párhuzamosan feltárás, térkép is készül a területről, melynek folytatása őszre várható. Annyit több forrásból is lehet tudni, hogy az utolsó e területen végzett temetés közel negyven évvel ezelőtt történt. De hogy kik nyugszanak itt? Hol találhatók a leszármazottak? Ezekre a kérdésekre csak a jövőben kaphatunk választ.