Menu

Megszavazták, péntektől szigorodnak a maszkviselési szabályok Budapesten

2020.09.15.

A maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésének legfontosabb napirendi pontja volt a maszkviselési szabályok megváltoztatása a vírus elleni hatékonyabb védekezés érdekében. A közgyűlés egyhangúlag támogatta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely szerint kötelező lett a fővárosi mozikban és színházakban, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, a boltokban, a társasházi közgyűléseken az orr- és szájnyílást eltakaró maszk vagy sál használata.

Ha ezekben az intézményekben, vagy ezeken a helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, a tulajdonos pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat. A közigazgatási bírságot Budapest főjegyzője – bejelentés és ellenőrzés alapján -, a helyszíni bírságot a közterületfelügyelet munkatársai szabják ki. A bírságolás és az új szabályok már péntektől életbe léphetnek.

Mint ismert a múlt héten szigorító intézkedéseket hozott a BKK is a járataikon történő maszkviseléssel kapcsolatban. 8000 forintra – a pótdíj összegére – büntethető az az utas, aki nem visel orrot és szájat eltakaró maszkot vagy sálat utazás közben, őt az ellenőrök le is szállíthatják a járműről.

A Fővárosi Önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül minden esetben.


(Forrás/Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)