Menu

Megóvni az európai értékeket

2019.05.13.

A II. világháború befejezésére, az európai integráció megindulására, valamint a magyar uniós tagságra is emlékezett a XV. kerület május 9-én.

Az Európa-napi megemlékezések sorában először a Bányász-parkban beszélt Tóth Imre, a kerület alpolgármestere, aki a hármas évforduló jelentőségére hívta fel a figyelmet. Hiszen a II. Világháború lezárása, valamint a szintén a május 9-hez kötődő, az Európai Uniót megalapozó 1950-es Schumann-nyilatkozat mellett 15 éve, május elején csatlakozott az EU-hoz Magyarország.

Tóth Imre szerint a csatlakozással immár a mi felelősségünk és kötelességünk is az európai értékek védelme, az európai szellemiség továbbörökítése. A támogatások biztosította gyarapodás és modernizálás mellett elköteleztük a demokrácia és a jogállami normák tiszteletben tartása mellett is. Érdemes lenne hallgatni európai barátaink és szövetségeseink jogos és megalapozott kritikájára, ami nem az ország elleni támadásnak számítanak, hanem „sokkal inkább a kormányok kalandorpolitikájától óvnak bennünket.” Az alpolgármester szerint ma Európa erejére a radikális pártok, valamint Erdogan Törkország és Putyin Oroszországa jelentik a legnagyobb veszélyt.

A Rákospalotai Köztemetőben, a szovjet hősi emlékműnél Németh Angéla mondott beszédet. A polgármester azt mondta, 74 évvel ezelőtt joggal gondolhattuk, hogy megszabadultunk a totális diktatúráktól és azok a történelem szemétdombjára kerültek. Európa megkapta az esélyt egy élhető, tisztességes világ felépítésére, azonban már három évvel a háború befejezése után kiderült, ismét a megosztottság lesz a kontinens sorsa. Németh Angéla szerint ma az európai értékek megóvása sürgetőbb, mint 15 éve, mert ismét teret nyertek a szélsőséges és radikális politikusok, a patriotizmus helyét pedig átvette a romboló nacionalizmus.

A városrész vezetői, Hajdu László országgyűlési képviselővel mindkét helyszínen elhelyezték a megemlékezés koszorúit, valamint a helyi civil szervezetek is virággal emlékeztek. A temetőben tartott eseményen részt vett Oleg Ţulea, a Moldovai Köztársaság budapesti nagykövete is.

Fotók: Vargosz/XVMédia