Menu

Megmutatni a jó példákat

2019.07.16.

Az integrált játszóteret és a FENO-t is megtekintette közös, XV. kerületi programjában Németh Angéla és Karácsony Gergely hétfőn.

„Az ember a mozgatórugója mindennek” – mondta jövőbeli elképzeléseit összegezve Németh Angéla azon a kerületi bejáráson, amelyet hétfőn tett Karácsony Gergely zuglói polgármesterrel, közös ellenzéki főpolgármester-jelölttel. Ennek kiváló példáját adta a FENO, vagyis a Fejlesztő Gondozó Központ, illetve az integrált játszótér szintén a Molnár Viktor utcában, ahová együtt ment el a két városvezető.

A legfőbb fogyatékosság az önzés

A játszóteret, ahol speciális játékok mellett kerekesszékkel használható hinta is található, 2018-ban hozta a XV. kerületi önkormányzat. Németh Angéla elárulta, Tóth Veronika képviselő (DK) kezdeményezésére lett az ötletből valóság. Itt sérültek – gyerekek, fiatalok és felnőttek – és egészséges gyerekek együtt játszhatnak. A környéken élők is elfogadták ezt az újszerű fejlesztést – Tóth Imre (MSZP) alpolgármester, a választókerület képviselője érttette meg a helyiekkel ennek a fontosságát.


„Az a Budapest, amelyben én hiszek, ilyen típusú kis építőkockákból épül fel”– mondta Karácsony Gergely, aki szerint sokat beszélünk fogyatékkal élőkről, de a legfőbb fogyatékosságunk az önzés.

„A város, ami mindenkinek jó, annak az az alapfilozófiája, hogy mindig gondolunk a más élethelyzetben lévőkre. Az integráció ilyen apró lépésekkel indul el, mert ezek a játszóeszközök nemcsak azoknak jók, akik csak ezekkel tudnak játszani. Ezek a többségi társadalom tagjainak is jók, akik megtapasztalják ezeknek az embereknek a közelségét, hogy milyen velük játszani. Ahogy a példa is mutatja, nem kell félni az újtól, az eddig szokatlantól, de nagyon fontos, hogy az ilyen ötleteket, fejlesztéseket mindig meg kell beszélni az emberekkel. Mert Budapest mindannyiunk közös otthona.”

Egymástól tanulni

A játszótér után a városvezetők átmentek a Molnár Viktor utcai FENO-ba, amely a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek nappali ellátását végzi 1991 óta, személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásként. A kerület önként vállalt feladataként fenntartott intézményben jelenleg 36 fiatallal foglalkoznak. Németh Angéla szívszorítónak nevezte, hogy elfogadott költségvetés hiányában nem tudta a FENO minden 2019-es programját megtartani, így a munkatársak bevonásával döntötték el, mire lesz forrás.

Karácsony Gergely szerint keveset tudunk egymásról Budapesten, az ilyen kerületi jó gyakorlatokat át kellene adni egymásnak, tudni arról, hogy máshol mivel próbálkoznak a problémák megoldása érdekében. „Ez nem kerülne semmibe, miközben a kerületek sokszor ugyanazokkal a gondokkal találkoznak, ezekre viszont más-más típusú választ adnak és ezek a válaszok nem mindig egyformán jók. Érdemes lenne egymástól tanulni” – jelentette ki a főpolgármester-jelölt.

Fotók: Tóth Gergely