Menu

Megközelíti a negyvenhétezret a VÉSZ felhasználóinak száma

2016.07.12.

A kánikula beköszöntével, és ezzel a népszerű hazai fürdőhelyekre tartó forgalom erősödésével, az egymást követő fesztiválok időszakában sokan döntenek úgy, hogy letöltik a katasztrófavédelem okos-telefonokra és táblagépekre kifejlesztett alkalmazását, a veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatást.

A VÉSZ jelenleg majdnem 47 ezer letöltésnél tart. A felhasználók átlagban jónak értékelik a katasztrófavédelem okos-alkalmazását.

Az applikáció 2013 novembere óta elérhető, élesben 2014. január óta fut. A legtöbben, majdnem negyvenegyezer-ötszázan androidos készülékre töltötték le, meghaladja a háromezret azok száma, akik iOS rendszerű telefonjukon használják a VÉSZ-t, és körülbelül kétezer-négyszázan vannak azok, akik valamilyen Windows-os készülékre telepítették a programot. A nap huszonnégy órájában információkat szolgáltató alkalmazáson keresztül 2016 első félévében összesen 3 ezer 911 hír jutott el a felhasználókhoz. Ezek hatvan százaléka műszaki mentésről szólt, a tűzesetekre figyelmeztető híradások száma meghaladta az ezret. Százötvenhárom alkalommal szén-monoxid-mérgezésről, ötvenhétszer közlekedési információkról, harmincnégyszer pedig a közműellátás zavaráról szóltak a hírek. Háromszáznál több esetben meteorológiai riasztásról, vagy annak visszavonásáról kaptak tájékoztatást az applikáció használói.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Meteorológiai Szolgálat 2015 áprilisában között együttműködési megállapodást, amely sok egyéb mellett kitér az időjárási figyelmeztetések, riasztások témájára is. Ennek alapján a főigazgatóság – a lakosság megfelelő szintű tájékoztatása érdekében, valamint a médiatörvényben meghatározott közzétételi kötelezettségéből adódóan – a VÉSZ alkalmazáson keresztül – a meteorológiai szolgálatra hivatkozva – továbbítja az OMSZ riasztási és figyelmeztető előrejelzési információit.

A meteorológiai szolgálat saját honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a veszélyes időjárási eseményeknél a riasztás, vagy figyelmeztető előrejelzés mindössze annyit jelent, hogy a feltételek kedvezőek a prognosztizált esemény kialakulásához, de ez nem jelent garanciát arra, hogy az adott veszélyes időjárási esemény be is következik az érintett terület egy adott pontján.