Menu

Megkezdődött az ünnep

2009.01.13.

1909. január 9. A Széchenyi-telep (a későbbi Pestújhely) lakói kérelmezik önálló községgé válási szándékukat a magyar királyi belügyminiszternél.
2009. január 9. Pestújhely 100. születésnapjához kötődő rendezvénysorozat kezdetét veszi egy ünnepélyes koccintás keretében.

No, ennél azért több történt hajdanában is és most is. Az egy évszázaddal ezelőtti események felelevenítése épp úgy szerepelt a Pestújhelyi Közösségi Házban rendezett eseményen, mint az előretekintés.
Pintér Zsuzsa, a PEKH vezetője és egyben a Pestújhelyi Pátria Egyesület választmányi tagja nyitotta meg a rendezvényt, majd a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ negyedikes diákjai újévi köszöntő műsorral kedveskedtek a zsúfolásig megtelt teremben helyet foglaló közönségnek. A diákok verses összeállítással is készültek, illetve a harmadik osztályos Erdélyi Mira és Nagy Veronika furulyázott, míg Tóth Boglárka 4. osztályos tanuló saját írását olvasta föl.
-Pestújhely születésének 100. évfordulóját sokan, sokféleképpen szeretnék megünnepelni. Én hiszek abban, hogy ez a sokféle akarat összefogható, mindenki hallathatja benne a hangját, és végül ez a sokféle hang valamiféle egységbe olvad össze. Szóval, én hiszek abban, hogy az évforduló méltó megünneplése érdekében képesek leszünk egy nótát fújni- mondta Pintér Zsuzsa, majd Dóra Áront, a PEPE rendes tagját, a Népművészet Ifjú Mesterét hívva közös nótázáson vettek részt az ünneplők.

„Mennyből jöttünk tihozzátok,
Tudjuk, hogy van pálinkátok,
Azt is tudjuk, sajnáljátok,
Mégis mézesen adjátok.

Fireg-forog a csiporka,
Mézelődik a pálinka,
De az asszony mind azt mondja,
Egy cseppet se az asztalra!

Ne bújj gazda a ajtó mögé (pest megé),
Mer nem jöttünk perlekedni.
Nem jöttünk mi perlekedni,
Disznyólábbal verekedni.

Tudjuk, hogy disznót öltetek,
Hurkát, kolbász töltöttetek.
Egy jó nyárssal megsüssetek,
Asztal mellé ültessetek!”

A közös nótázást követően Páljános András, a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület elnöke mondott ünnepi beszédet. Gondolataiban nemcsak a száz évvel ezelőtti eseményeket elevenítette fel, hanem a jóval korábbi történéseket.
Az ünnepi beszédet követően a kerületrész négy egyházának képviselője: Dobner Viktor a Bárka Baptista Gyülekezet lelkésze, Szabó András, a Pestújhelyi-Újpalotai Evangélikus Egyházközség lelkésze, Repcsik Gyula, a Keresztelő Szent János Plébánia káplánja, valamint Trencsényi László, a Pestújhely-Újpalotai Református Egyházközség lelkésze adta áldását.
A rendezvénysorozat nyitóprogramján a pohárköszöntőt Hajdu László polgármester mondta el:
-Közigazgatási jogutódja a jelenlegi önkormányzat annak az önkormányzatnak, ami létrejött- mondta, majd szólt arról, hogy ma, amikor a rendezvénysorozat útjára indul egy kicsit vallomást is teszünk arról, hogy mit tudunk mi elődeink történelméről, küzdelmeiről, arról, hogy hogyan kerültek ők ide az ország különböző helyeiről.
-Azok az emberek, akik 100 évvel ezelőtt települést hoztak létre, közel 11 évig mint rákospalotai lakosok éltek itt, majd 41 éven át Pestújhely volt az otthonuk, míg 59 éve a nagy Budapest, és ezen belül az egységes XV.kerület lakói- mondta a polgármester, majd arról beszélt, hogy itt Pestújhelyen, a Szűcs István utcában él egy asszony, aki 102. életévében van és az egyetlen élő alapító. Ő még tudna az alapításról mesélni. Abban a házban él ma is, ahol született.
-A XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete szeretnének együtt ünnepelni azokkal, akik az ünnepségsorozatot megtisztelik, a képviselő-testület szeretné ezeket az ünnepségeket anyagilag, technikailag és munkatársain keresztül külön is segíteni. E gondolatok jegyében szeretném kívánnia azt, hogy ne csak az itt és most néhány százunknak az ünnepe legyen. Minden itt élő pestújhelyi tudja, hogy milyen évfordulót ünnepelünk ebben az esztendőben, sőt Budapest XV. kerületének polgárai is tudják és legyen az ő ünnepük is- mondta Hajdu László, majd ünnepélyes koccintásra került sor. Ezzel kezdetét vette a 2010. március 8-ig tartó programsorozat.

Kapcsolódó oldalak:

Kapcsolódó anyagok:





Kapcsolódó cikkek

Képes beszámoló