Menu

Meghalt az olimpikon, korábbi kerületi ökölvívóedző

2021.02.17.

Turu István 59 évesen hunyt el.

Rövid, súlyos lefolyású, koronavírus okozta betegség után 59. életévében elhunyt Turu István, közölte kedden családja. Turu István a 2000-es években a XV. kerületben működő Edőcs István Ökölvívó Sportegyesület munkáját segítette utánpótlásedzőként, tevékenységét az Év utánpótlásedzője elismeréssel köszönte meg a testület 2010-ben.

Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Akkori méltatásában olvasható, hogy Turu István 1972-ben kezdte ökölvívó pályafutását Törökszentmiklóson. 1979-ben Csötönyi Sándor felfedezte rendkívüli tehetségét és Budapestre hívta, majd leigazolta a Budapesti Építők Sportegyesületbe. Sokszoros magyar bajnok volt serdülő, ifjúsági és junior korosztályokban. Utánpótlás pályafutása csúcsa, hogy 1980-ban világbajnokságot nyert. Serdülő, ifjúsági és junior korosztályban számtalan versenyt nyert válogatottként. Felnőttként is többszörös Budapest Bajnok, 1983-ban, 84-ben, 86-ban és 88-ban felnőtt magyar bajnok volt. Számos nemzetközi torna győztese. 1982-ben a világbajnokságon 7., 85-ben az Európa-bajnokságon szintén 7. helyezést ért el. 1984-ben olimpiai kerettag lett, majd az 1988-as szöuli olimpián a 9. helyen végzett. Később edzőként dolgozott, egyesületi tevékenységei mellett a 2000-es években a válogatott keret felkészülését is segítette.

Szakmai hozzáértésével, elkötelezettségével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Edőcs István Ökölvívó Sportegyesület fiatal ökölvívói érmeket szereztek az országos bajnokságon. Jelentős részt vállalt a tehetségek felkutatásában és a tehetséggondozásban. Turu István szerény, szigorú, magas követelményeket támasztó edzőnek jellemezte a 2010-es méltatás, megemlítve, hogy jobbára hátrányos helyzetű, nehéz sorsú tanítványait sportszerűségre, küzdeni tudásra, kitartásra, tiszteletre nevelte.

(Cs.B.)