Menu

Megemlékezések a forradalom és szabadságharc leverésének napján

2013.10.27.

„Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!” – közölte Nagy Imre 1956. november 4-én hajnalban rádióközleményében, akkor, amikor megindul a szovjet hadsereg magyarországi inváziója.

A szovjet páncélosok beavatkozásának célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt. A november 4-ét követő napok eseményeit az elkeseredett fegyveres harcokat, a városok megszállását, a lefegyverzéseket, a megtorlásokat a világ felháborodva, ám tétlenül figyelte.

A tragikus események 57. évfordulóján, november 4-én közösen emlékezünk meg a XV. kerületben is a forradalom és szabadságharc áldozatairól. Hétfőn délután 17.00 órától a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület tart megemlékezést az Észak-pesti Kőrház főbejárati kapujánál (1158 Bp., Őrjárat u. 1-3.).

Este 19.00 órától a Lobogás Emlékműnél (1153 Bp., Széchenyi tér) a KOMA művészeivel emlékezünk meg. Az ’56-os Lobogás Emlékműtől hagyományőrzően a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának kíséretében vonulunk a Rákospalotai Szentháromság templomhoz. A „Kistemplom”-nál, a XV. kerületi 56-os elesettek és kivégzettek emlékére állított táblánál koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezünk meg az áldozatokról és a forradalom és szabadságharc leveréséről.