Menu

Megemlékezés gyertyával, mécsessel, virággal

2005.11.02.

A Rákospalotai temetőben a kegyeleti nagykeresztnél tegnap délután volt a halottak napi megemlékezés. A részt vevők mécsessel, gyertyával, egy-egy szál virággal emlékezhettek hozzátartozóikra, szeretteikre.

A műsor elején Vincze Kinga a polgári megemlékezés keretében beszélt a szeretetről és halálról: arról, hogy mit érez egy ember, ha hirtelen jön a halál és nincs idő a búcsúra, illetve, amikor hosszú, gondos ápolást követően következik be a hosszú útra indulás, majd egy asszony búcsújának részleteit idézte fel, mely arról szólt, hogy az ember minden küzdelemből tanul valamit.
-Éljünk az idő lehetőségeivel, hogy meríthessünk akkor ebből az időből, amikor már csak emlékezhetünk!- mondta.
E gondolatokat követően Szabó Kinga énekelte Schubert Ave Mariaját, hárfán kísért Kun Anikó. majd Szabó Gyula színművész John Day gondolatait tolmácsolta, Endrődi Éva énekesnő édesanyjára emlékezett a Már annyi éve című dallal. Ezután ismét Szabó Gyula lépett a mikrofonhoz és a Szeretethimnusz részleteit mondta el. című Hamingway: Akiért a harang szól című művének mottóját szavalta el. A műsor végén Alex Tamás, előadóművész elénekelte a csodálatos Csak a jók mennek el című dalt.
Ezután az ökumenikus halottak napi megemlékezés vette kezdetét, melyen Klenovics Katalin segédlelkész segítsége mellett Bátovszky Gábor, a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség lelkésze szólt az emlékező egybegyűltekhez, akik között volt Hajdu László polgármester és felesége, Gyurcsánszky János alpolgármester, Ambrus János önkormányzati képviselő és Fekete István önkormányzati képviselő is.
Bátovszky Gábor a 39. zsoltárt idézte, majd János evangéliuma 20. fejezet 26-29. részeit olvasta fel, mely a kételkedő Tamásról szólt.
-Boldogok, akik hiszik a feltámadást!- mondta, majd közösen elmondták a megemlékezők a Hiszek egy Isten című imát, s végezetül a Ments meg Uram az örök haláltól kezdetű egyházi éneket énekelték el.