Menu

Megemlékezés Bauer Sándorról

2015.01.29.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata 2015. január 28 – án, szerdán 16.30 órai kezdettel emlékezett meg Bauer Sándorról a Rákospalotai Köztemetőben. Bauer Sándort 1969-ben ezen a napon, január 28-án 9 órakor helyezték örök nyugalomra a Rákospalotai Köztemetőben, aki önfeláldozásával 17 évesen a hazaszeretet, a nemzeti identitás megőrzése mellett állt ki, példát mutatva mindannyiunknak.

Bauer Sándorban 17 évesen a „cseh testvér”, Jan Palach nagy hatású tette alapján fogalmazódott meg az az elhatározás, hogy önmagát, a „szénné égett holttestét” a nemzetnek adja át.

Jan Palach tettét sokan követték. Pilsenben, Brnoban, Léván, Pozsonyban, Brassóban is mutattak be fiatalok áldozatot példázva ezzel, azt, hogy a Szovjetunió megszállása alatt a szívekben élő kommunista diktatúra elleni tiltakozás nem ismer országhatárokat.

A megemlékezésen jelen volt Milan Peprník konzul, a Cseh Köztársaság Nagykövetségének követ-tanácsosa, Gál Róbert, a Budapesti Cseh Centrum programszervezője, Zentai Oszkár a VIII. kerület, Józsefváros Önkormányzat Emberi Erőforrás Bizottságának elnöke, Hargitai Ottó szobrászművész, Döbrentei Kornél író, Vennes Aranka, a megemlékezés kezdeményezője, László Tamás országgyűlési képviselő, dr. Pintér Gábor alpolgármester, és a XV. kerületi önkormányzat képviselői.