Menu

Megemlékezés a világmegrendítő 13 napról

2013.10.26.

„56 emléke forró és tüzes 57 évvel ama 13 nap után is. Ez a tűz elválasztja a jót és rosszat, valódit és hamisat, hitvallót és álszentet, bátrat és gyávát.” – emelte ki beszédében László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő. A tavaly október 23-án felavatásra került 1956-os Lobogás Emlékműnél délelőtt tíz órakor a Hubay Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának és a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola diákjainak előadásával vette kezdetét Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának október 23-i megemlékezése a Széchenyi téren.

László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében megemlékezett Szentmihályi Szabó Péter versével mindazokról, akiket a forradalom és szabadságharc leverését követően jeltelen sírra ítéltek, arccal a föld felé temettek, meghurcoltak, elítéltek:

Arccal lefelé temessetek el, mint őket,
ne jelöljétek meg síromat.
Takarjatok pokrócba, drótozzatok össze,
nem fog fájni a jó anyaföld.
Temessetek mélyre, ne halljam
a rendőrlovak dobogását,
tanítsátok gyermekeimnek:
elárultam a hazát.
Arccal lefelé temessetek el,
ne lássak semmit, ami történik,
itt már szabadon, magyarul álmodom,
ne háborgassátok csontjaimat.
arccal lefelé temessetek el,
maradjak így ezután is,
hogy obeliszket emelnek rám,
s koszorúznak, kik jeltelen sírra ítéltek.

A megemlékezés díjátadással folytatódott. Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. júliusában 30/2013. önkormányzati rendeletével új kerületi elismerést alapított, a „Budapest XV. kerületi 1956. október 23. Díj”-at, azon XV. kerülethez köthető személyek tiszteletére és elismerésére, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének ébrentartásában, erősítésében, helyi történetek kutatásában, publikálásában közreműködnek. Az 1956-os Díj évente két fő részére adományozható.

A Képviselő-testület 2013-ban a „Budapest XV. kerületi 1956. október 23. Díj”-at posztumusz Nagy József Attila részére adományozta. Az 1956-os Díjat, valamint a tavaly felavatásra került Lobogás Emlékmű kicsinyített mását Bende Lajos, Nagy József Attila unokaöccse, valamint Németh Gábor a felterjesztő Szabó Miklós Lelkipásztor Szellemi Hagyatékát Őrző Alapítvány képviselője vette át az ünnepségen. Nagy József Attila tornászt, válogatott kajakost, 1956. október 27-én lőtték le. Emberi jelleme és sporttevékenysége példaértékű, megérdemli az utókor tiszteletét. Emlékét és élettörténetét mind a református egyházközség, mind a Szabó Miklós Alapítvány ébren őrzi és évről évre feleleveníti. A legközelebbi élő hozzátartozó, Bende Lajos a Díjat az ünnepségen felajánlotta az Alapítvány és az egyházközség részére, akik Nagy József Attila emlékét ápolva sírját 2007-ben védetté nyilvánították és emlékére táblát helyeztek el a Rákospalota-Újvárosi Református Egyházközség épületén.

A Képviselő-testület 1956. október 23. Díjat adományozott Réh Róbert részére is, aki fegyveresen harcolt a forradalomban. Nem panaszkodott soha a meghurcoltatások és 1956 bélyege miatt. Visszaemlékezését 1956. október 23-ával és az azt követő napokkal kapcsolatban csak 2006-ban mondta magnóra az 50. évforduló kapcsán, és azóta is elsősorban fiatalok előtt szerényen és hitelesen osztja meg élményeit.

A XV. kerületi megemlékezés sorozat részeként elindult 11.30 órakor a mára hagyománnyá vált Emlékfutás is a Budai II. Stadionból, melyen idén 2.266-an tették meg László Tamás polgármesterrel és Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel a 2013 méteres távot.

A forradalom kitörésének napján a megemlékezések este a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának hangversenyével zárultak, ahol felcsendültek Bartók, Erkel, Kodály, Verdi művei mellett is.