Menu

Megállapodás baráti cserekapcsolatokról
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.26.

Kedden reggel a XV. kerületi Önkormányzat képviseletében Hajdu László polgármester és a Kínai Népköztársaság Fujian tartomány Sanming városa képviseletében Zhang Jian polgármester baráti cserekapcsolatokról szóló megállapodást írt alá a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

Az aláírási ünnepségen a kínai vendégek részéről a polgármester mellett Li Jiarong,a sanmingi Külkapcsolatok Egyesületének elnöke, Chen Yidai, a sanmingi Kormány Irodájának vezetője, Li Yun, a járási kormány járásfőnöke, Shi Xiaomin, Sanming Külügyi Irodájának vezetője, valamint Li Weiping, Sanming Építési Osztályának vezetője vett részt, míg kerületünket a ceremónián a polgármester mellett dr. Pálinszki Antal és Király Csaba alpolgármesterek, dr. Nagy Antal jegyző és dr. Herczeg Julianna aljegyző, valamint önkormányzati képviselők és a hivatal osztályvezetői képviselték. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Huszty András kormánymegbízott.
Amint a helyszínen elhangzott, a XV. kerület és Sanming város vezetése még három évvel ezelőtt, 2004. júliusában egy szándéknyilatkozatot írt alá testvérvárosi kapcsolatok felvételéről, most pedig a két város között a gazdasági, kulturális, oktatási, sport, egészségvédelem területére történő megállapodást írták alá.
Ezt követően Hajdu László tartott rövid beszédet, melyben kihangsúlyozta, hogy a földrajzi távolság nem akadály abban, hogy a baráti kapcsolat meglegyen a két ország között, hiszen talán épp a XV. kerület a legilletékesebb arra hazánkban, hogy ilyen megállapodás születhessen: itt működik az AsiaCenter, a China Markt, amely nagyon sok kínai kereskedőnek ad munkahelyet, megélhetési lehetőséget és sok magyar vásárló jár ide illetve itt található a Kínai-Magyar Két Tannyelvű Általános Iskola.
-Magyarországon kb. húszezer kínai él itt Magyarországon, akiknek a gyerekei már itt születtek Magyarországon- mondta. Ez az iskola segíti elő azt, hogy a diákok anyanyelvi kultúrájukat meg tudják tartani, s emellett magyarul is megtanulnak ezek a gyerekek. Így együttesen két különleges nyelvet tanulnak meg. Az iskolában a diákok megtanulják a kínai szokásokat, s mindez nekünk is nagy tanulást jelent, hiszen részt veszek ezeken az ünnepeken jó magam, illetve munkatársaim is. Mivel az iskola különleges költségvetéssel működik, ezért külön köszönet a magyar állam segítségéért. Kerületünkben nagyon sok kínai állampolgár telepedett le, alapított családot- gyermekeik itt tanulnak, s érnek el sikereket az élet számos területén pl. sport, művészet- mondta Hajdu László, majd hozzátette, hogy a kínaiak szeretnek dolgozni, s ő még kínai munkanélkülivel nem is találkozott, s olyannal sem, aki segélyért folyamodott volna a kerületi önkormányzathoz. Elhangzott, hogy ezek az emberek eltartják magukat, s nem utolsósorban a jó adófizetők közé tartoznak.
Sanming városa hatalmas: ahol közel 2,7 millióan élnek, s a területe is 22.900 négyzetkilométer, komoly kulturális és gazdasági élettel rendelkezik.
A polgármester köszöntőjét követően Zhang Jian polgármester emelkedett szóra, aki elmondta, hogy kellemes benyomást tett számára a mind hazánk, mind a kerület, s nagyon örül annak, hogy ez a megállapodás aláírásra került.
-Külön azért is örülök ennek az együttműködésnek, hiszen tudom, hogy nagyon sok kínai él a kerületben, s közülük is közel ezren vannak, akik Sanmingból érkeztek illetve, hogy itt működik a két tannyelvű iskola, és számos színes Plaza. A XV. kerület nemcsak Budapest egyik fontos kerülete, hanem a két ország közti kapcsolatának két mérföldköve is. Bízom abban, hogy ez az együttműködés minden területen gyümölcsöző lesz. Remélem, hogy egyre több kínai látogat Magyarországra mind gazdasági, mind turisztikai céllal és ugyanilyen célból egyre több magyar látogat Kínába. Sanming Kína egyik leggyorsabban fejlődő városa és a legjobb gazdasági bázissal rendelkezik. Nemcsak az ipar, hanem a mezőgazdaságunk is fejlett, valamint számos kulturális célponttal is rendelkezünk. Kívánom, hogy a baráti együttműködésünk folyamatosan fejlődjön!- mondta Zhang Jian.
A pohárköszöntőt ezen az ünnepségen Hajdu László mondta el, aki kiemelte Huszty András kormánymegbízottat, aki nagyon sokat tett azért, hogy ez a megállapodás létrejöhessen illetve azért, hogy a két ország között kölcsönösen jó kapcsolat lehessen.
Ezt a jó kapcsolatot jelzi az is, hogy a megállapodás aláírását megelőző héten Zhang Chun Xiang, Kína új magyarországi nagykövete feleségével és a nagykövetség számos munkatársával együtt ismerkedési látogatásra érkezett az újpalotai Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába, ahol érdeklődve járta végig az épületet, s ismerkedett meg a tanulókkal, a pedagógusokkal, az itt folyó munkával. A látogatáson Lindner Klára, az iskola igazgatója kalauzolta.
-A közel másfél órás látogatás során a nagykövet úrral ellátogattunk néhány tanórára: így az első osztályosok magyarul olvastak, majd az elhangzottakat kínaiul foglalták össze; láthatta Zhang Chun Xiang úr, hogy hogyan folyik nálunk a kínai, mint idegen nyelv oktatása; a könyvtárban folyó természetismeret órán folyó munkába belehallgattunk illetve megtekintettük a tornatermet is. A nagykövet úr látogatása folyamán folyamatosan érdeklődött, hogy hogyan tud nekünk segíteni, s biztosított arról mindannyiunkat, hogy folyamatosan figyelemmel fogja kísérni az itt folyó munkát- mondta az igazgatónő.

Kapcsolódó cikkek
























Kapcsolódó linkek


Képes beszámoló












A nagykövet látogatása a Kínai-magyar iskolában: