Menu

Megalakult a Helyi Választási Bizottság

2019.08.08.

A képviselő-testület egy rendeletmódosítással biztosította a választások lebonyolításához szükséges kiadásokat is.

A XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki, rendkívüli ülésén egyhangú szavazással (19 voks) megválasztotta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásakor működő Helyi Választási Bizottságot (HVB). Annak tagja lett dr. Forgács József Péter, dr. Imre Miklós és Novák Károly, póttagja pedig Udvary Lászlóné és Selényiné Stier Márta. A megválasztott tagok az ülésen esküt tettek, és átvették megbízóleveleiket, majd megtartották alakuló ülésüket, ahol dr. Forgács József Pétert választották meg a HVB elnökének, dr. Imre Miklóst pedig helyettesének.  A képviselők második napirendi pontként döntöttek a 2019. évi átmeneti gazdálkodásról szóló 33/2018. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról is, amely biztosítja a választások lebonyolításához szükséges kiadásokat.

Áder János államfő október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat.  A mintegy 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultnak augusztus 23-ig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, az augusztus 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően.  Az értesítők postázása szerdán elindult, aki nem kapja meg, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti. A jegyző ekkor új értesítőt állít ki. Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén (ideiglenes lakcím) akar élni a választójogával, október 9-éig kérheti átjelentkezését. A választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt és a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg augusztus 8-án. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődik, és a szavazás napján 19 óráig tart.  A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A fő-, a  polgármester- és a képviselőjelöltek ajánlóívein összegyűjtött aláírásokat szeptember 9-én 16 óráig lehet leadni az illetékes választási irodánál. (A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.) A jelöltséghez szükséges érvényes ajánlások száma egyéni választókerületenként a honlapon megtalálható.