Menu

Még a tavalyi év végén történt: II. Elektrografikai Művészeti Verseny

2006.01.06.

Immáron második alkalommal volt a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban az Elektrografikai Művészeti Verseny, amelyre még december első felében került sor.
Amint Varga Gábor, a program szervezője, az intézmény tanára beszámolójában elmondta: több mint két évvel ezelőtt alakult meg az a KREATIV munkaközösség, amely először a tavalyi, majd az idei tanévben is meghirdette az informatika és a rajz tantárgyak koncentrációjának érdekében a kerületi szintű tanulmányi versenyt.

Az első versenyen hat oktatási intézmény (László Gyula Általános Iskola és Gimnázium, Hartyán NOK, Károly Róbert Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda, Szent Korona Általános Iskola, Pestújhelyi NOK, Kolozsvár NOK) 46 tanulója vett részt a verseny elején kisorsolt témák számítógép segítségével való megvalósítására. A két téma volt: Tárgy és környezetkultúra: gyermekjátékok illetve Képalakítás: kompozíciós játék, adott formák.
A zsűri tagja volt a rajztanárok mellett a kerület egyik festőművésze, aki Újpalotán él: Nagy-Sándor Zoltán. A program sikerét jelzi, hogy a díjak mellett különdíjat is kiosztott a zsűri. A díjazottak hangszórókat, optikai egereket, fülhallgatókat stb. kaptak, de minden résztvevő ajándékban részesült a szervezők és a XV. kerületi Pedagógiai Szakkönyvtár segítségével.

2004. év győztesei:
5-6. évfolyam:
Megosztott I. díj: Balatoni András (László Gyula Ált. Isk.) Tanár: Tamás Jánosné és Pollmann Zsófia Sára (Hartyán NOK) Tanár:Varga Gábor
III. díj: Kovács Enikő (László Gyula Ált. Isk.) Tanár: Tamás Jánosné
Különdíj: Homonnai Nóra (László Gyula Ált. Isk.) Tanár: Tamás Jánosné

7-8. évfolyam:
I.díj: Kovács Alexander Dániel (Károly Róbert Ált. Isk.) Tanár: Karácsony László
II.díj: Rujzam Ádám (Hartyán NOK) Tanár: Varga Gábor
III. díj: Dobner Dániel (Károly Róbert Ált.Isk.) Tanár: Karácsony László
Különdíj: Farkas Kinga (Szent Korona Ált.Isk.) Tanár: Konczné Juhász Mária)

A tavalyi sikeren felbuzdulva az idei tanévben ismét megrendezte az intézmény a versenyt, melye ismét 46 versenyző vett részt két kategóriában már hét iskolából (László Gyula Általános Iskola és Gimnázium, Hartyán NOK, Károly Róbert Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda, Szent Korona Általános Iskola, Pestújhelyi NOK, Kolozsvár NOK, Kossuth NOK).

Idén a két téma – melyekből a résztvevők választhattak: a tárgy és környezetkultúra köréből került ki. Így a diákok készíthettek növényeket ábrázoló képeket, illetve tervezhettek vicces tárgyakat..
Minden résztvevő kapott számítógépes ajándékot, míg az első három helyezett az oklevél mellé ajándékban is részesült.

2005.év győztesei:
5-6. évfolyam:
I. díj: Szinger Zsolt (Pestújhelyi NOK) Tanár: Tóth András
II. díj: Ivitz Viktória (Károly Róbert Szki., Ált.Isk.) Tanár: Farkas Margit
III. díj: Temlin Olivér (Pestújhelyi NOK) Tanár: Tóth András
Különdíj: Magyar Gábor (Károly Róbert Szki., Ált.Isk.) Tanár: Farkas Margit

7-8. évfolyam:
I.díj: Rajna Balázs (Hartyán NOK) Tanár: Varga Gábor
II. díj: Balogh Réka (László Gyula Ált. Isk.) Tanár: Tamás Jánosné
III.díj: Homonnai Nóra (László Gyula Ált. Isk.) Tanár: Tamás Jánosné
Különdíj: Borus Virág (Szent Korona Ált.Isk.) Tanár: Baranyai Gizella

A tavalyi és az idei lvi verseny összes pályamunkája megtalálható és

A versennyel kapcsolatban érdemes arról az emberről is néhány szót ejteni, aki a zsűri elnöke volt: Nagy-Sándor Zoltán. A festőművész idén áprilisban lesz 65 éves, s a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mestere volt többek között Bernáth Aurél és Sarkantyu Simon is. A festészet mellett grafikákat és szobrokat is készít. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének választmányi tagja. Alkotásai többek között megtalálhatók: Dürer Múzeum, Nürnbergben, Pécsett, Nyíregyházán, Szentendrén és Budapesten (Magyar Nemzeti Galéria) is. Egyéni kiállítása az elmúlt több mint harminc éve alatt volt a fővárosban több helyen is: így pl. a Műcsarnokban, több kerületi galériában, de vidéken (pl. Debrecen, Kecskemét) és külföldön is: Németországban több ízben is (Witten, München)
Hogy is fogalmazott dr. Feledy Balász művészeti író a tavalyi Kempinski Hotel Galériájában megnyílt Nagy-Sándor Zoltán alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitóján?
-Az ő festőisége egy nagyon eredeti vizuális világ. Nagy-Sándor Zoltán képei ugyanis – az én olvasatomban -, s ez már eredetisége egyik magyarázata: nem is absztraktak és nem is realisták, nem is nonfiguratívak s nem is figuratívak. Képeire nem a stílus-kategóriák adhatnak jellemzéseket, nem ezek a meghatározók, hanem a rendszer, a képépítkezés, a struktúra, az ő egyéni raszteres szerkezetű képi építettsége. Ugyanakkor – és ez szintén nagyon fontos – a racionálisan „kitalált” és felépített rendszeren belül – hogy profán módon fogalmazzunk – egy érző szív dobog, egy nagyon is érzékeny lélek mutatkozik meg, aki akár expresszív indulatossággal is kifejezi magát- mondta.
Tehát ő az, aki igazi szakértelemmel bírálta el a gyerekek munkáit az I. és a II. Elektrografikai Művészeti Versenyen.