Menu

Medveváró napok Pestújhelyen

2005.02.03.

Kisebb és nagyobb medvék brummogtak a hétvégén a Pestújhelyi Közösségi Házban, ahol medveváró napokon vehetett részt a közönség.

Szombaton délután kinyitotta képzeletbeli kapuját az a Mackókiállítás, amely párját ritkítja a fővárosban egészen február 11-ig. Nagy Edit, a kiállítás rendezője éjt nappallá téve rendezgette a medvéket, amelyek életkorukat tekintve a pár hónapostól a közel hatvan évesig terjed. Természetesen van magyarul „beszélő” és idegen nyelven „hallgató” mackó is a társaságban. Egy biztos, unatkozni nem fognak az elkövetkező napokban sem a barna és sárga medvék, sem a pandamacik és a koala mackók, sem pedig a jegesmedvék. A gyerekek és a játékos kedvű felnőttek pedig a „Mackódögönyözőben” közelebbről is megismerkedhetnek néhány barátkozó medvével. Akinek kedve van, leülhet és a medvékről szóló könyveket elolvashatja. Azonban néhány ritkaságszámba menő mackókönyvet is megtekinthet itt a látogató – igaz csak a vitrinben.
A hétvégén azonban a kiállítás mellett színes programokon is részt vehettek a látogatók. Mindkét napon mackó álarcot, agyagmackót, pálcika mackóbábot készíthettek az ügyesek, miközben lehetőség volt mackós videofilmek megtekintésére is. Micimackó, Füles, Gombóc, Maci Laci mind-mind növelte népszerűségét. A diafilmek kedvelői pedig nosztalgiázhattak egy kicsit abban a különteremben, ahova többek között Boribon, Füles és a többi kisebb-nagyobb mackó érkezett meg a vetítővászonra.
Emellett szombaton mackóbálon rophatta a Tálas Ági által tanított táncot a sok kis bocs, miközben a zenét Istvánfi Balázs szolgáltatta dudán.
Azok pedig, akik vasárnap látogattak el a medvék közé Mészáros Gyöngyvér bábos meséjét hallhatták, melynek főszereplője Brúnó mackó volt, majd Mészáros Balázs mondott és énekelt verseket kobozzal kísérve önmagát. A versek előadásában segítségére volt Pintér Zsuzsanna.
A tervek szerint lehetett volna szavazni egészen február elsején estig arra, hogy a mackó amikor kijön a barlangjából, kint marad-e vagy visszamegy. Az időjárás azonban szegény állatokat is megtréfálta: a mackó már régen felébredt téli álmából és várja a tavaszt. Talán, a mostani időjárási körülmények hatnak rá, hogy még egy cseppet szundikáljon.