Menu

Medveczky Ádám ismét ellátogatott a zenekarhoz

2010.06.03.

Május 30-án Rákospalotán, a Hubay Hangversenyteremben került megrendezésre a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar évadzáró hangversenye- számolt be a legutóbbi jeles eseményről Kőrösy Róbert a Hubay AMI és Pedagógiai Könyvtár igazgatója.

Az eseményre már hónapok óta készült a zenekar és a kerület koncertlátogató közönsége is, hisz’ nagy eseményre kerül ilyenkor sor. Különös örömmel és lelkesedéssel zajlanak a koncert előtt a próbák, tekintettel arra, igen kevés zeneiskolás tanulónak adatik meg, hogy világhírű zenészekkel muzsikáljon együtt.
A Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar ebben a tanévben a 26. „évadát” zárta a hangversennyel. Már évek óta hagyománnyá vált, hogy ilyenkor Medveczky Ádám veszi át a karmesteri pálcát Sebők Iréntől, a zenekar vezetőjétől. A Liszt-díjas, Bartók-Pásztory díjas, Érdemes művész több mint 10 éve tesz eleget ennek a felkérésnek és vezényli a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekart.
Külön megtiszteltetés iskolánk és a zenekar számára Stuller Gyula hegedűművész közreműködése. Stuller Gyula a sioni Varga Tibor Akadémia és a Fribourgi Konzervatórium tanára, valamint a Lausenne-i Kamarazenekar koncertmestere. Halász Ferenc növendékeként végezte a Zeneakadémiát. A Hubayval való kapcsolata azonban régebbi időkbe nyúlik vissza. Dr. Makláryné Baranyai Valéria, Zeneiskolánk hegedű tanára kamarazenére tanította. 2007. nyarán mesterkurzust vezetett intézményünkben fiatal tehetségek számára. Idén harmadik alkalommal tisztelte meg zenekarunkat és az idelátogató közönséget fantasztikus hegedűjátékával. Ha sikerül, jövőre is őt köszönthetjük az est szólistájaként, mert a felkérést már elfogadta.
Az évadzáró hangversenyen Mozart művek csendültek fel. Az est első műsorszámaként a „Szöktetés a szerájból” nyitányt hallgathatta a nagyérdemű. Ezt követte egy ritkán játszott csemege, a C-dúr Concertone, melyben Stuller Gyula és Sebők Irén hegedűművészek, valamint Kovács Zsolt oboaművész hihetetlen összjátéka kápráztatta el a hallgatóságot a zenekar decens kíséretében.
A szünetet követően Medveczky Ádám pálcája alatt Stuller Gyula virtuóz de ugyanakkor elandalító szólóját és a zenekar profiknak is becsületére váló együttjátékát élvezhette a közönség az A-dúr hegedűversenyben. A koncert az A-dúr Szimfónia vérpezsdítő harmóniáival ért véget.
A hangverseny teltház előtt zajlott, a közönség minden számot hangos ovációval köszönt meg. Negyedszázad tapasztalata mondatja, aki nem járt még a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar, vagy egyáltalán a Hubay Jenő Zeneiskola koncertjein, maradandó élménnyel maradt szegényebb, hiszen ezek a hangversenyek megmutatják az összetartozás érzésének értékteremtő erejét. Sokan hiszik, a zenehallgatás csak passzív tevékenység, de egy ilyen hangverseny részeseként a hallgató is tevékeny közreműködővé válik, mert az előadó számára nem létezik jobb stimuláló szer, mint a lelkes közönség, aki már az első akkordoktól együtt él, együtt lélegzik a zenekarral, szólistával, karmesterrel. A Hubay koncertjei képesek magukkal ragadni a hallgatót, aki lelkesedésével szinte kényszeríti az előadót, hogy képességei legjavával hálálja meg az ilyen nagyfokú érdeklődést. Azok, akik azt mondták „nem szeretem a komolyzenét, egyáltalán a zenét”, az évek során megszállott Hubay koncertrajongókká váltak, mert megérezték az együtt teremtés örömének mindent átható erejét. Nekik köszönhető, hogy hangverseny látogató közönségünk alkalomról alkalomra nő, még ha ez nem is látszik minden rendezvényünkön. A Hubay Jenő Zeneiskola és a Hubay Hangversenyterem szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, és kérjük, hozzon magával még egy embert, aki át szeretné élni a zene mindenen átható összetartó erejét.