Menu

Már tart a HUHA felújítása

2003.07.13.

Már javában tart a Rákospalotai Hulladékhasznosító Műben (HUHA) az első két leállított kazán felújítása és a füstgáztisztító csarnok építése, a munkálatokat június 25-én megtekintette Demszky Gábor főpolgármester is, aki szerint a rekonstrukcióval nemcsak a főváros, de az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása kezdődött meg.

A városvezető a bejárás során újságíróknak elmondta: május 30-án kapták meg a kivitelezéshez szükséges engedélyeket, ezt követően azonnal megkezdték a 40 méter magas, 60 méter hosszú füstgáztisztító csarnok építtetését. Tájékoztatása szerint a beruházást végző német Lurgi cég eddig a tisztító építményének alapjait rakták le, de ezzel párhuzamosan megkezdődtek két kazán korszerűsítési munkálatai is.
A fővárosi hivatal ismertetése szerint az első két kazán felújítása, az új tüzelőrostélyok beépítése és a hozzájuk tartozó füstgázvonalak szerelése 2004 elejére fejeződik be, ezt követően kerül sor a másik két kazán rekonstrukciójára. Ettől – a tervek szerint májustól – kezdve azonban az égetést már csak a füstgáztisztítóval ellátott kazánokban végzik, így várhatóan véget érnek majd a HUHA károsanyag-kibocsátása körül kialakult szakmai és politikai viták is.
A mintegy 19,2 milliárd forintba kerülő teljes rekonstrukció és a füstgáztisztító 2005 decemberére készül el, ez egyben azt jelenti majd, hogy a HUHA mindenben megfelel majd az Európai Unió szabályozásainak, normáinak.
Budapesten évente 4,6 millió köbméter kommunális hulladék keletkezik, ennek 60 százalékát a HUHÁ-ban égetik el, az égetés során keletkező energiából áramot és távhőt állítanak elő.