Menu

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyílt a kerületben

2004.09.07.

Szeptember 2-án hivatalosan is megnyitotta kapuját a Kavicsos közben a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, mely a korábbi Tóthfalusi Kis Miklós Nyomdaipari Műszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképző épületében kapott helyet.

A szalagot Magyar Bálint, oktatási miniszter és Demszky Gábor, főpolgármester vágta el. A nyitó ünnepségen részt vett többek között Vígh Péter, iskolaigazgató, Hajdu László, polgármester, dr. Huszti András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Panyi József, az iskolát fenntartó OMSZI Intézményfenntartó Kht ügyvezető igazgatója valamint Dombi Ju asszony,a Kína Népköztársaság Nagykövetség ügyvívője.
A felnőtteket és a gyerekeket Vál Viktória 2.osztályos és Vál Kitti 1.osztályos tanuló köszöntötte, majd a megnyitó beszédekre került sor, melyben elhangzott, hogy a kínai iskola létrehozása még tavaly augusztusban vetődött fel, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök Kínában tett hivatalos látogatása során tájékoztatta a kínai felet arról, hogy Magyarország és Kína kölcsönös érdekeit szem előtt tartva, a kínai féllel együttműködve, magyar-kínai iskolát kívánna létrehozni, amelynek elhelyezéséről a magyar állam gondoskodna.
-A fővárosban közel négyszázötven kínai diák tanul általános iskolában, de többségüknek nincs lehetősége anyanyelvük ápolására – mondta többek között Magyar Bálint. Az épület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képezi, ugyanakkor a Főváros a kezdetektől fogva partner volt egy olyan konstrukció kimunkálásában, amely lehetővé tette az iskola 2004. szeptemberi megnyitását. A tárgyalások eredményeképpen megállapodás született arról, hogy a Főváros az épületet 50 évre ingyenesen használatba adja az iskola fenntartója számára.
-Nagy esemény számunkra ez a mai megnyitó – mondta Dombi Yu asszony. Júniusban itt járt Magyarországon a kínai miniszterelnök úr, amikor is a két ország hivatalosan is aláírta az együttműködés egyezményt a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola létrehozásáról. Szíves köszönetemet fejezem ki mindenkinek, aki az iskola létrehozásához segítséget nyújtott. Nemrégiben itt járt a helyszínen egy kínai delegáció, akik megtekintették az iskolát és ígéretet tettek arra, hogy további segítséget fognak adni. Egy anyanyelvi tanár érkezett Kínából az iskolába, míg a többi pedagógus a magyar pedagógusok mellett Magyarországon élő kínai tanárok. Érkeztek tankönyvek, hanganyagok, filmvetítők, számítógépek is, melyek mind már a helyükön várják a kisdiákokat.
Az ügyvívő asszony szavait követően Demszky Gábor kínaiul üdvözölte az egybegyűlteket, majd Lao Ce kínai bölcselő szavait idézte:
-„Az ezer mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik” Az ingyenes alapoktatást nyújtó intézmény megnyitása komoly lépés ahhoz, hogy a kínai kultúrát jobban megismerjük Magyarországon, és a gazdaságban már virágzó kínai-magyar kapcsolatok az oktatásban is gyökeret verjenek. A kínai iskola ezért nem más, mint befektetés a jövőbe: az itt tanuló magyar, kínai és más nemzetiségű gyerekek és szüleik megtanulják becsülni és tisztelni a másikat. A magyar és a kínai mellett az angol nyelv magas szintű ismerete lehetővé teszi számukra, hogy a világon bárhol megállják a helyüket. Őszintén hiszem, hogy Budapest egy újabb fontos intézménnyel gazdagodott. A főváros az első magyar-kínai iskola megalapításával is kifejezte, hogy európai világváros, ahol otthon érezheti magát mindenki, bárhol is született, és bármilyen is a nemzetisége.
A háromszintes épületet 1976-ban építették és 28 tanterem, tornaterem, nagy udvar, kosárlabda-, kézilabda- és röplabda áll a tanulók rendelkezésére. A fűtés korszerűsítését a 90-es évek közepén végezték, míg a tető felújítását ezen a nyáron fejezték be, hogy minden készen álljon a kisgyermekek fogadására.
Jelenleg 1-4.évfolyamon kezdődik meg az oktatás több mint száz kisdiák számára, akik közül többen magyarok. A lehetőség azonban már jelenleg is adott a nyolcosztályos általános iskola illetve a későbbiekben a középiskola beindítására.