Menu

Madarakról az Állatok Világnapja közelében

2004.10.05.

2004-ben harmadik éve szervezi meg a Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége H-1 Rákospalotai Egyesülete a díszmadár kiállítást a Kozák téri Közösségi Házban az Állatok Világnapjához legközelebbi hétvégén, azaz idén október 8-10. között.

– Ilyenkor a közönségnek megmutatja az egyesület, hogy az ő tenyészetükben milyen szép példányok fordulnak elő a négy földrész állományából (pinty, kanári, papagájok, díszfácán, fürj).Idén is versenyeztetik egymással ezeket a madarakat, sőt a program zárásaként a közönségnek legjobban tetsző madár is díjat kap – mondta Tóthné Bezerédi Erika, a ház vezetője és egyben díszmadarak tenyésztője.

– Sokan látogatnak el hozzánk olyanok, akik madarat szeretnének otthon tartani- folytatta a tenyésztő. Nálunk otthon a legkisebbtől a legnagyobbig mindenféle előfordul. Az egész család egy madár megszállott. Jelenleg a legnagyobb papagájokkal foglalkozunk, mint pl.: a kék-sárga arapapagáj. Tanácsként azt mondom: a kisebbek kevesebbet szemetelnek, mint a nagyobbak, viszont a nagyobbak szinte már házi kedvencként foglalnak helyet az ember otthonában, közeli kapcsolatot lehet velük kialakítani. A gyerekeknek inkább a kisebb testű papagájokat ajánlom, mert kevesebb gond van velük. Nagyobb madarat csak olyan tartson, akinek naponta legalább másfél-két órája van az állattal való foglalkozásra: nemcsak az etetésre, hanem a kontaktusteremtésre is (simogatás, közös játék). A kalitkamérete függ a madár méretétől, illetve a szelíd madarat ki is kell engedni, mert neki igénye van az emberi közelségre is. Nekünk is van otthon olyan nagy madarunk, amelynek 10 x 15 méteres röpdéje van, de van olyan is, amelyik kalitkában lakik a lakásban és amikor otthon vagyunk, kiengedjük.

A kiállításra várja a gyermekcsoportokat, majd a felnőtteket és gyermekeket a Közösségi Ház, ahol vasárnap, október 10-én 15 órakor lesz a díjkiosztó.