Menu

Ma van a nemzetközi nőnap

2017.03.08.

Március 8-án világszerte, így hazánkban is a nőket ünnepeljük. 1857. március 8-án, New Yorkban eredetileg a nők jogegyenlőségéért, az igazságos bérek és munkaidő kivívásáért indultak harcba a dolgozó nők és asszonyok. A huszadik században aztán egyre több országban terjedt el a nők iránti szolidaritást, a női egyenjogúságot megtestesítő ünnepnap – kezdetben változó dátummal, majd hosszú évtizedek óta március 8-án köszöntjük a nőket.

Az ENSZ kezdeményezésére az 1975-ös esztendőt a nők évének szentelték, annak érdekében, hogy a konzervatívabb országokban is nagyobb elismerést vívjanak ki a nők számára. Magyarországon 1948-tól egészen a rendszerváltásig a nőnap ideológiai és politikai okokból kötelező, formális ünneppé vált, míg 1990 után sokat változott tartalmában és hangulatában egyaránt. Napjainkban a nőnap egyre inkább az udvariasságról, a virág és az apróbb figyelmességek ajándékozásáról szól.

Ahogyan a világban, úgy Magyarországon is sokat javult a nők helyzete az elmúlt évtizedekben. A Föld sok országában azonban a nőket még ma is veszélyeztetik az elnyomás és az erőszak különböző formái. Idehaza jogrendünkben és a mindennapokban is jelentős lépéseket tettünk a jogegyenlőség, a nők megbecsülése és elismerése területén, mégis bőven akad még tennivalónk. Sok múlik azon, hogy mi magunk – férfiak és nők, fiatalabbak és idősebbek – mennyire vagyunk képesek meglátni és tisztelni a másikban is az embert.

Rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy milyen országot és milyen közösséget építünk és hagyunk örökül gyermekeinknek és unokáinknak. Ezért is fontos, hogy a hétköznapokban és az ünnepnapokon egyaránt értékeljük a másik munkáját, teljesítményét. Ezért is fontos, hogy tisztelettel és megbecsüléssel forduljunk egymás felé – így tehetjük a lehető legtöbbet azért, hogy mind több lány, nő és asszony érezhesse magát a férfiakkal egyenrangúnak.

Közös felelősségünk, hogy ebben az országban egyetlen nő se kényszerüljön választani tanulás, munka és családalapítás között. Ahogyan van még mit tennünk annak érdekében is, hogy egyetlen nőnek se kelljen eltűrnie és elszenvednie a családon belüli erőszakot. A nők többsége ma is sokkal több terhet visel a vállán, mint a férfiak: gyakran kell helyt állniuk a munkahelyükön, otthon a családban és a gyereknevelésben egyaránt.

A XV. kerületben erőnkhöz mérten igyekszünk minél inkább megbecsülni a nőket, és a lehető legtöbb támogatást megadni nekik és családjaiknak a mindennapokban. Büszkék vagyunk a kerületünkben dolgozó nevelőkre, pedagógusokra, a közigazgatásban, az egészségügyben és a szociális szférában példaértékű munkát végző hölgyekre. Ahogyan büszkék vagyunk a családanyákra, az idősebb generációhoz tartozó nagymamákra és mindazokra a fiatalokra, akik még a pályaválasztás küszöbén vagy a nagybetűs élet kapujában állnak.

Őszintén kívánjuk, hogy ne csak a mai ünnepnapon, hanem az év összes többi napján valamennyi lány, hölgy, édesanya és nagymama érezze és megkapja az őt megillető szeretetet, figyelmet és megbecsülést!