Menu

Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap

2017.04.10.

1993 óta minden év április 10-én, a Nemzeti Rákellenes Napon hívják fel a szakemberek a figyelmet a daganatos megbetegedések veszélyeire, a megelőzés, a szakszerű kezelés és a környezet, a család támogatásának fontosságára.

A haláloki statisztikában a szív-és érrendszeri betegségek után a daganatos betegségek szerepelnek a második helyen. Hazánkban évente 80 ezer új rákbeteget regisztrálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegségekbe. Az Eurostat tavalyi adatai szerint az uniós tagállamok között tüdőrákban és vastagbélrákban Magyarországon halnak meg a legtöbben.

Az időben felfedezett daganatos betegségek többsége gyógyítható, de a statisztikai adatok szerint csak a lakosság 30-40 százaléka jár valamilyen szűrővizsgálatra. Hazánkban eddig rendszerszinten két egészségügyi szűrőprogramot vezettek be, az emlő- és a méhnyakrákszűrést, de ősztől a vastagbélrákszűrést is országossá teszik. A programra, amelyhez a háziorvosok segítségét kérik, 6,57 milliárd forintot különítettek el.

Magyarországon a legdrágább betegségek top tízes listájára három daganatos megbetegedés is felkerült. A leukémia, az emésztőszervrendszer rosszindulatú daganatai és a mellrák kezelésére évente 175 milliárd forintot költ az egészségügyi kassza.

Az utóbbi tizenöt évben Magyarországon a daganatos megbetegedések térbeli megjelenése jelentős mértékben változott. Az ezredforduló idején Budapesten és Heves megyében haltak meg a legtöbben rosszindulatú daganat miatt. 2014 óta viszont már egészen Komárom-Esztergom megyétől Zala megye irányába, illetve Vas megyétől Baranya megyéig tart az a zóna, ahol a legtöbb rákbetegség miatti halálesetet regisztrálják. Az említett megyékben százezer lakosból több mint 360-an halnak meg rákban.

Mára sajnos szinte mindannyian ismerünk a családunkban, ismerőseink körében olyan embert, akit érint a betegség. A daganatos betegek kezelésében az orvosok elkötelezett szakmai munkája mellett fontos a család, a környezet támogatása. A betegségből való kilábalásban különösen nagy jelentőséggel bír a szerető, támogató környezet, azok az emberek, akik bíztatást, hitet, reményt és erőt adnak a küzdelemhez.

Mindannyiunk felelőssége, közös nemzeti érdek, hogy a társadalom valós és naprakész információkat kapjon erről a betegségről, a kezelés lehetőségeiről és elérhetőségéről, a gyógyulni vágyó pácienseket és családjaikat támogató, segítő civil szervezetek áldozatos munkájáról.

Rákbetegségben szenvedő társainknak segítséget kínál az orvostudomány és ma már az alternatív kiegészítő kezelések egyre szélesebb tárháza is rendelkezésre áll. Mi, egészségesek, anyák, apák, gyerekek, nagyszülők és barátok pedig nyújtsunk kezet beteg társainknak, hogy minden erejüket a gyógyulásra fordíthassák.