Menu

Lomból Á-Lom: gyerekágyakkal segítenek

2020.11.11.

50 ezer olyan gyerek él Magyarországon, aki nem saját ágyban hajtja álomra a fejét esténként – nekik segít az Adománytaxi akciója. A november végéig zajló kezdeményezésről a civil szervezet alapítóját, Horn Tamást kérdeztük.

Tavaly indította el először Á-Lom névre keresztelt projektjét az Adománytaxi. Akkor egy egyhónapos akcióról volt szó, amit idén ősszel újra meghirdettek. A 2015-ben létrejött, innovatív adománygyűjtő módszereket megvalósító civil szervezet alapítója, Horn Tamás elmondta: egyszeri akciónak szánták, de beleszerettek, és ezért ismétlik meg a tavalyi gyűjtésüket.

Az Á-lom nagyon egyszerűen működik: Budapestről várják a használható, komplett gyerekágyak felajánlását, amelyeket az Adománytaxi juttat el partnerein keresztül vidéki településekre. Ahogy Horn Tamás elmondta, az akciónak előbb volt meg a neve, mint a tartalma.

„Tavaly tavasszal hajnalban egy buliból hazafelé tartva jutott eszembe az á-lom szójáték és biztos voltam benne, hogy ezzel nekünk kezdenünk kell valamit, mert annyira a mi profilunkra rímel. Minden oldalról érezzük azt az igényt, hogy az Adománytaxi foglalkozzon bútorokkal is, azonban ez hatalmas logisztikai kapacitást igényel. Arra jutottam, hogy próbaként gyerekágyakkal kezdjünk foglalkozni, mert ez egy megfogható, átérezhető téma mindenki számára.”

A probléma ugyanis adott: egy 2016-os kutatás megdöbbentő adata szerint Magyarországon 50 ezer gyereknek nincsen saját ágya. Erre az eredményre a szegénységkutatással foglalkozó Bass László, az Adománytaxi kuratóriumi tagja hívta fel a figyelmet, ez lett az Á-Lom egyik kiindulópontja. Az 50 ezres szám természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a gyermekek a földön alszanak, hanem azt, hogy többen használnak egy ágyat vagy nem megfelelő fekhelyük van. A konkrét segítségnél vannak olyan szempontok is, hogy ahol hatan laknak egy kis helyen, oda nem lehet újabb ágyakat bezsúfolni, illetve vannak olyan helyzetek, amelyekben nem ez a legsürgetőbb megoldandó probléma. Az Adománytaxi azonban helyi partnereinek köszönhetően ismeri, hogy hol van szükség ezekre az ágyakra és hol jelentenek valódi segítséget.

Horn Tamás elmondta, 2019-ben 162 ágyat gyűjtöttek össze és összesen kilenc településre vitték el őket. Idén eddig 97 ágyat ajánlottak fel, illetve egy balatoni szálloda 100 ágyat juttatna el kamaszoknak – vagyis már szinte biztos, hogy túlszárnyalják a tavalyi eredményeket. Az Adománytaxi leginkább 3-4 megye településeivel van kapcsolatban, Borsod-Abaúj-Zemplénbe, Csongrád-Csanádba és Nógrádba jutnak el többek között. Ennek a projektnek az esetében különösen fontosnak tartják, hogy szoros, bizalmi kapcsolatuk legyen a fogadó településeken segítőkkel, ahol ez megvan, oda juttatják el az adományokat. Ezeknek a partnereknek köszönhetően ismerik a pontos igényeket, tehát hogy milyen jellegű, mekkora ágy jelenti a legnagyobb segítséget a rászoruló gyerekeknek. Az Á-lom projektben elsősorban használt bútorokat várnak, hiszen a cél az is, hogy a feleslegessé vált ágyak ne a lomtalanításba kerüljenek, hanem máshol használják őket.

„Ez egy nagy puzzle” – mondta Horn Tamás arról, hogy nagy logisztikai szervezést igényel az ágyak leszállítása. Egy nagy teherautó összegyűjti a felajánlásokat szombatonként, másnap pedig eljuttatja azokat a településekre a családoknak.

Aki segíteni szeretne, annak a következőket kell tudnia:

  • Az akció honlapja: adomanytaxi.hu/alom – itt az alapvető információk mellett regisztrálni is lehet, adományozni az akció költségeire, valamint szóróanyagok is letölthetők, megoszthatók.
  • A felajánlásokat Budapestről várják – az Adománytaxi teherautója elmegy a felajánlott ágyért a főváros határain belül.
  • Aki az agglomerációban él, és segítene, azokkal egy budapesti átvételi pontot egyeztetnek, oda kell behozni az ágyakat.
  • Gyermekágyakat várnak, 160 cm-es hosszúságig: babaágy, kiságy, rácsos ágy, gyerekágy, ifjúsági ágy típusokat.
  • Hiánytalan, hibátlan, komplett ágyakat lehet felajánlani.
  • Az ágyakért minden esetben hétvégén megy ki az Adománytaxi.
  • Vannak a projektnek meglévő szállító partnerei, de szívesen fogadják olyan vállalkozások jelentkezését, akik 3,5 tonnás szállítókapacitással rendelkeznek.

Az Adománytaxi alapítója elmondta, idén novemberben várják még a gyermekágyakat. A kezdeményezés sikerét látva pedig Horn Tamásék arra készülnek, hogy állandó programjukká teszik az Á-lom projektet.

(Cs.B.)

Fotók: Adománytaxi