Menu

Letették az újpalotai református templom alapkövét

2016.09.20.

A katolikus templom közelében, a Száraznád utcában fog felépülni az Újpalotai Református Misszió temploma, amelynek ünnepélyes alapkőletételére szeptember 18-án, vasárnap került sor. Az alapkövet Hajdu László polgármester, Fogarasi Gábor, a misszió vezető lelkésze, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, és Nagy Tímea, kétszeres olimpia bajnok párbajtőrvívó helyezte el. Az eseményen részt vett Hegyi László egyházi kapcsolatékért felelős helyettes államtitkár is.

Újpalotán 2002 óta működik a Református Misszió, amely 2005 óta önálló egyházközség lett. 2014-ben vették fontolóra egy saját templom építését. A XV: kerületi önkormányzat biztosította az építési telket, a modern templom tervei is elkészültek, megtörtént a templom falainak betonalapozása is, most pedig sort keríthettek az alapkő ünnepélyes letételére is. A benne rejlő időkapszulát így pontosan a majdani oltár alá helyezhették el.

– Budapesten a főváros létrejötte, azaz lassan 150 éve folyamatos migráció zajlik, ez a lakótelep is, mondhatjuk, migránsoknak épült, jöttek ide Szabolcsból és Baranyából, s ha már itt letelepedtek, eljött az idő arra is, hogy szorosabb közösséget alkossanak. Ennek fontos jele a templom építése, amely szellős, korszerű épület lesz,  nagy ajtókkal, amelyek mindenki előtt nyitva állnak majd – mondta ünnepi beszédében Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.
Hajdu László, a XV. kerület polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat az építési telekkel és pénzbeli támogatással járult hozzá a templom létrehozásához, mivel annak idején építettek a lakótelepre óvodákat, iskolákat, áruházakat, csak épp művelődési házat és templomot nem. Ebből a művelődési házat legalább tervezték, de a templom akkor szóba sem kerülhetett.
– Az önkormányzat most  99 évre átadta ezt a telket, amelyen egyébként isten háza majdnem társasházként épült meg, mivel két év kellett hozzá, hogy tisztázzuk az építési terület bonyolult tulajdoni viszonyait. Pénzbeli támogatást is nyújtunk, hogy a katolikus gyülekezet után most a reformátusoknak is legyen egy nagyon szép templomuk, reméljük, már jövőre készen is áll majd. Ez a templom egy közösségi tér is lesz, amelyben rendezvényekre, koncertekre is sor kerülhet, és agresszív korunkban a harag feloldásának, a béke megteremtésének is színtere lehet ez a templom – mondta ünnepi beszédében a polgármester. Hajdu László hozzátette: reméljük, nem hagynak cserben minket az adakozók sem, Magyarország kormányát is ideértve.

Az egyébként alig 250 tagot számláló közösség hónapok alatt gyűjtötte össze azt a 12 millió forintot, amellyel megkezdhették a templomépítést. A 200 milliós beruházáshoz szükséges összegből eddig 60 millió forint biztosított, a gyülekezet pedig eladja a tulajdonában lévő szolgálati lakást is, amelyből újabb tízmillió forinthoz jutnak.

– A templom nélküli városrészből megérkezni a templommal ellátott városrészbe olyan, mint eljutni egy új Jeruzsálembe – mondta Fogaasi Gábor, a misszió vezető lelkésze, utalva arra a nagy útra, amelyet a lakótelep építése óta ez a városrész megtett.
Az esemény záróakkordjaként helyére került az alapkőbe rejtett időkapszula, a templom tervrajzaival, Hajdu László polgármester elhelyezte benne a magyar nemzeti lobogót, majd Nagy Tímea olimpia bajnok zárta le az időkapszulát rejtő tömböt.

IMG_6287