Menu

Figyelem, a hónap végén lejárnak a járványhelyzet miatt meghosszabbított műszakik!

2022.06.07.

Hamarosan lejár a türelmi idő.

A 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt, vagy lejáró műszaki engedéllyel rendelkező autót június 30-ig lehet vezeti, vagyis érdemes már most időpontot foglalni a szerelőjénél, nagy valószínűséggel mindenki most próbálja elintézni a műszaki vizsgáját, nagy lehet a várakozási idő.

A Világgazdaság azt írja,

a jelenlegi adatok alapján csaknem egymillió autó műszakija lehet veszélyben, Budapesten van a legtöbb (152 020) lejárt, vagy lejáró műszaki engedély.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a forgalmi engedélybe egymás után hat műszaki engedély jegyezhető be, így magát az okmányt nem cserélik minden esetben. A minisztérium tájékoztatása szerint a moratórium május végéig tartó időszakában. A lap hozzátette azt is, hogy országszerte körülbelül 1400 vizsgaállomáson folyik műszaki vizsga, így mindenképp érdemes minél hamarabb időpontot foglalniuk.

Akiknek ugyanis lejárt az okmányuk, azok a mentesség végétől, azaz június 30-tól már csak az okmányirodákban válthatják ki a műszakit, és csak három napig érvényes útvonalengedéllyel közlekedhetnek a gépjárművel a tulajdonos otthona és a kiválasztott vizsgabázis között.

A műszaki vizsga hatósági áras, már több mint tíz éve 16 290 forintba kerül, azonban a vizsgáztató cégek árszabása nagyon eltérhet: átlagosan 25-35 ezer forintot kérnek.