Menu

Legyünk büszkék rájuk!

2019.03.16.

Három helyszínen zajlottak az önkormányzati megemlékezések nemzeti ünnepünkön, március 15-én a XV. kerületben.

A Pestújhelyi téren, az ereklyés országzászlónál kezdődött a megemlékezések sora március 15-én reggel. Az ünnepség első mozzanata a Pestújhelyi Általános Iskola 4.a. és 4.b. osztályának kedves műsora volt, amelyben versekkel idézték fel a forradalom legfontosabb történéseit.

Majd Tóth Imre (MSZP) alpolgármester mondott beszédet, amelyben március 15-ét annak az ünnepnek nevezte, amelyhez a magyarok a legjobban ragaszkodnak. Felidézte, 1848-at azok a tekintélyelvű rendszerek is ki akarták sajátítani és önnön képükre formálni, amelyektől a legmesszebb állt a szabadság eszméje.Tóth Imre szerint azonban ahogyan az ünnep nem Moszkva éltetésének az alkalma, úgy nem napja Brüsszel szidásának sem. Baloldali poltikusként kiemelte, hogy a szociális egyenlőség gondolata volt az egyik legfontosabb üzenete 1848 követeléseinek és szellemiségének. Végül aktuális viszonyainkat érintette, amikor azt mondta: bár a propaganda harsogása mellett gyakorlatilag lehetetlenné vált a józan vita, az itteni politikusokon, az itt élőkön múlik, hogy milyen közélet lesz Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán.

Az ünnepi alkalmak sorában a következő a Széchenyi téren, a Kossuth-szobornál tartott megemlékezés volt. Németh Angéla polgármester (RÁTE-Szolidaritás) kiemelte, hogy bár utólag máshogyan tűnhet, március 15. nem volt egy olvasztótégely, egymástól nézeteikben jelentősen különböző emberek vitatkozni voltak képesek egymással – miközben nem felejtették közös ügyüket, a szabadság és a függetlenség eszméjét. Nem sajátotta ki senki ezeket az eszméket magának, nem kiáltotta ki magát többségnek a kisebbség, így indulhatott el az ország a szabad Magyarországgá válás felé. Németh Angéla arról is beszélt, hogy az elbukott forradalom ellenére sem tekinthetünk veszteségként 1848-49-re, hanem arra emlékeztet minket, hogy sokszor nem azonnali a siker, a küzdelem csak később hozza meg eredményét. Végül azzal zárta gondolatait, hogy lokálpatriótaként, hazafiként most is küzdenünk kell Rákospalotáért, Pestújhelyért és Újpalotáért.

Az ünnepségen a Szilas Néptáncegyüttes adott műsort, illetve a Rákospalotai Örökség Egyesület idézte fel az 1908-ban felavatott Kossuth-szobor, az ország első márványból készült ilyen alkotásának a történetét.


A harmadik, a civilek szervezte ünnepség a tér másik szegletében, a Batthyány-emlékmécsesnél zajlott. A kerület korábbi polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselője, Hajdu László a forradalom és szabadságharc rákospalotai vonatkozásait elevenítette fel. Így azt, hogy a mártír miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos sokszor megfordult Palotán. Valamint azt is, hogy a település földjeinek ura, gróf Károlyi Sándor az elsők között volt, aki a saját vagyonából 100 lovat ajánlott fel 1848-ban a nemzeti hadsereg megszervezésére. Ahogy a településen sosem élt Székely Elek, a volt dévai és nagyváradi parancsnok személyét is megidézte. Ő 1861-ben Palota határában hunyt el, itt temették el és egykori sírja a város első 1848-as emlékhelye lett. Hajdu László azzal zárta a megemlékezést, hogy ne csak emlékezzünk, legyünk büszkék a 171 évvel ezelőtti történések helyi kötődésű főszereplőire.

Az emlékmécsesnél a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekara adott elő, valamint Mihály Gergő szavalt.

Mindhárom helyszínen elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait a kerület vezetői, a pártok, szervezetek és civil egyesületek. Az önkormányzat nevében Németh Angéla polgármester, Lamperth Mónika jegyző, Tóth Imre alpolgármester koszorzott, valamint így emlékezett Hajdu László országgyűlési képviselő is. Az ünnepségeken jelen volt és emlékezett a Gyermek és Ifjúsági önkormányzat (GYIÖK), valamint a cigány, a horvát és az örmény nemzetiségi önkormányzat. A pártok, politikai szervezetek között a Demokratikus Koalíció, a Fidesz-KDNP, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Momentum, a RÁTE is elhelyezte koszorúit az ünnepi helyszíneken. A civil szervezetek közül részt vett a megemlékezésben az ’56-os Szövetség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Lokápatrióták a XV. kerületért, az Ö.T.H.É.T. Egyesület, a Pátria Egyesület, a Polgárok Palotáért Egyesület, a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség, és a fentieken kívül még sok XV. kerületi polgár, szerveződés hozta el virágait, koszorúit megemlékezésül.

Fotók: Nagy Botond/XV Média