Menu

Látni és látszani

2012.10.29.

Nagy volt a jövés-menés október 9-én a pestújhelyi Pál Autóházban és környékén. Aznap a média figyelme az Árvavár utcai szervizre irányult. Itt tartotta ugyanis az Országos Rendőrfőkapitányság és az Országos Balesetvédelmi Bizottság az őszi „Látni és Látszani” kampány sajtótájékoztatóját.

– A közlekedők azt észlelik,amit látnak, és erre tudnak reagálni – mondta Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos, közlekedésrendészeti főosztályvezető. – A közlekedésbiztonságnak éppen ezért fontos eleme, hogy a közlekedők jól lássanak minden időjárási körülmény között és minden napszakban. Önmagunkat láttatni kell és magunk is jól kell, hogy lássunk, ez a „Látni és Látszani” kampány lényege.
A pestújhelyi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendőrök november 15. és december 15. között országos ellenőrzéseket tartanak, melynek során a fényszórók állapotát, az izzókészleteket, a lámpák beállítását is szemrevételezik. Annak érdekében, hogy a járművezetők időben és kellőképpen felkészülhessenek, több társszervezettel – autószervizekkel és optikusokkal – közösen kiegészítő programot indítottak. Eszerint október 15. és november 15. között a programban résztvevő szervizekben ingyenesen ellenőrzik a járművek világítását, és a fényforrások állapotáról igazolást is adnak. A programhoz csatlakozó optikusok pedig az elkövetkezendő egy hónapban ingyenesen végeznek szemvizsgálatot.
A szakemberek szerint a vezetőknek azzal is törődniük kellene, hogy a járművük télen is jól látható legyen. A statisztikák azt mutatják, hogy a balesetek 25 százaléka gyenge fényviszonyoknál, szürkületkor vagy éjszaka történik.