Menu

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ – Kukák tárolása a lakótelepeinken

2018.10.17.

Az újpalotai lakótelep területén a lakóépületek egy részénél a kukák tárolása az épületen belüli helyiségben történik. Ahol ezen helyiség padlója cca. 1,0 méterrel magasabban van, mint a járda szintje, ott eddig a kukákat targoncával emelték le és föl a szemétszállítási napokon.

Több lakóépület közös képviselője is jelezte, hogy a Cég, aki a targoncás mozgatást végezte felmondta a szolgáltatást. Minden ház helyzete más, ezért a lakóközösségeknek meg kell találnia a saját helyzetüket tekintve az optimális megoldást a kukák tárolására.

Habár a Fővárosi  Önkormányzat kötelező feladata Budapest területén a szemétszállítás megoldása, viszont az elmúlt időszakban látjuk, hogy az FKF Zrt. a menetrend szerinti kukaürítést, a szemét általuk beosztott rend szerinti elszállítását sem tudja ellátni. A XV. Kerületi Önkormányzat vezetése támogatni szeretné a társasházakat a probléma megoldása érdekében. Vannak már megvalósult jó példák (Kossuth utcai lakótelep, az Újpalotai lakótelepen a Páskom parkban, a Nádastó parkban, Neptun utcában), ahol a lakóépület közelében, a közterületen alakított ki kulturált kukatároló építményt a lakóközösség. Ehhez Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 35/2013. (IX.30.) szóló önkormányzati rendelet a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság döntése alapján ingyenes közterület használatot biztosít. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a 2019. évi felújítási pályázat által támogatható munkák körét kibővítsük az új kukatárolás megoldásának támogatásával.

A hulladék tárolók létesítésével kapcsolatban részletes felvilágosítást a Városgazdálkodási Főosztály ad, ahol munkatársaink segítséget nyújtanak a hulladék tárolók helyszíneinek kijelölésében is.

A főosztály elérhetőségei:

tel.: +36 1 305 3193
email: varosgazdalkodas@bpxv.hu

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kukák tárolásának megoldása minden érintett társas és szövetkezeti ház esetében idő és többlet forrás biztosítását igényli. Kérjük az érintett lakóközösségeket, hogy a végleges megoldást legkésőbb 2019. augusztus végéig alakítsák ki és az átmeneti időszakban rendezetten tárolják a közterületen a kukákat és tartsák rendben azok környezetét.

Városgazdálkodási Főosztály