Menu

Lakossági tájékoztató a Kőrakás park 1-8. felújításával kapcsolatban

2013.08.03.

A Zsókavár III. ütem szociális városrehabilitációs projekt keretében felújításra kerül a Kőrakás park 1-8. számú épület, az ún. „Szobabérlők Háza” is. A főleg az épület külsejét, homlokzatát érintő munkálatokkal kapcsolatban lakossági tájékoztatót tartott az Önkormányzat az Árendás utcai tagóvoda főbejárata előtti parkban július 25-én, csütörtökön.

A kb. negyven évvel ezelőtt, az Újpalotai Lakótelep kialakítása idején felépült Kőrakás park 1-8. szám alatti épület, amely a Fővárosi Tanács erre szakosodott szervezetének a kezelésében állt, az önkormányzatok megalakulását követően a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került. A „Szobabérlők Házának” eredeti rendeltetése az volt, hogy átmeneti időre, néhány évre olcsó lakhatási lehetőséget biztosítson például fiatal házasoknak, akik közben takarékoskodva végleges lakást kívántak szerezni. Az idők folyamán a bérlők jelentős része elköltözött, néhányan azonban évtizedek óta ott laknak. A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése által 2009-ben hozott döntés alapján a „Szobabérlők Házából” 2 lépcsőházat, az épületnek mintegy 1/4-ét átmeneti szállóként, szociális ellátási célokra használnak 2010. január 1-étől, a Fővárosi Önkormányzat Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei tagintézményeként.

A XV. kerületben lévő fővárosi intézmény az ott lakók életkörülményeinek javítására, valamint az épületet körülvevő lakóházakban élő kerületiek érdekében került bele a Zsókavár III. programjába, s kerülhet a pályázat által elnyert támogatásból felújításra. A kivitelezési munkák július 29-én a munkaterület átadásával vették kezdetüket, így a lakókat és a környező épületekben élőket László Tamás polgármester tájékoztatóra hívta múlt héten, ahol ismertette a kivitelezővel és tervezővel együtt a munka menetét és körülményeit. A projekt 10 centis grafitos hőszigetelést, 16 centis tető hőszigetelést, nehézlemez szigetelést – vízszigetelést, 2 bejárati porta cseréjét és akadálymentesítését, kerítésen belüli tereprendezést és füvesítést foglal magában.