Menu

Lakossági kérdőív a Levegőminőség terv felülvizsgálatához

2022.05.19.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya felülvizsgálja a Budapest és környékére vonatkozó Levegőminőség tervet.

Kérjük, a mindannyiunk számára fontos tiszta levegő érdekében segítsék a tervkészítők munkáját az alábbi linkeken elérhető anonim kérdőív kitöltésével.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=jOv7ZTsve0WM5FeU6z78TNkX0_kzlr1Br2RYeXrlb2NURE9GNUpaNjRONElDMzFSS00wUkJTNU81Qy4u

vagy

Lakossági kérdőív 2022 (office.com)

Köszönjük!

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet alapján azokra a területekre, ahol a levegő kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szálló por, ólom, benzol vagy szén-monoxid szintje meghaladja a határértéket, olyan megfelelő intézkedési terv készítése szükséges, amelynek a végrehajtásával a légszennyezettségi határértékek betartása a lehető legrövidebb időn belül biztosítható.

A Kormányrendelet előírásaihoz igazodó levegőminőségi tervek olyan légszennyezettség-csökkentési intézkedési programok, amelyek az egészségügyi határértékek vagy a célértékek elérése érdekében meghatározzák az elkövetkező években szükséges tennivalókat.

A „Budapest és környéke” légszennyezettségi agglomeráció esetében a levegőminőségi tervet a területi környezetvédelmi hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya készíti el és vizsgálja felül.

A terv időszakos felülvizsgálata, és a 2020. és 2021. évi levegőminőségi adatokkal történő kiegészítése jelenleg is folyamatban van. A felülvizsgálat részét képezi egy kérdőíves formájú adatgyűjtés, amely célja a területen élők levegőminőségre ható szokásainak megismerése.

A terv fejlesztéséhez szükséges adatok megismerése érdekében a Hatóság egy lakossági kérdőívet készített, amelynek eredményét a beépíti a levegőminőség tervbe.

A kérdőív kitöltése csak néhány percet vesz igénybe, a kérdések pl. a háztartásokban használt fűtőberendezések és tüzelőanyagok típusára, az ingatlanok energetikai besorolására vagy a leggyakrabban használt közlekedési eszközökre vonatkoznak.