Menu

Lakossági fórum volt a kerületi szabályozási tervekről

2006.10.30.

Az elmúlt héten lakossági fórum keretében esett szó – a képviselő-testület elé kerülését megelőzően- a kerület több területének szabályozási tervéről.

Az egészen az estébe nyúló fórumon szó esett a Rákospalotai Köztemető bővítési területének Kerületi Szabályozási Terv tervezetéről, a Bányató és környéke Kerületi Szabályozási Terv tervezetéről, a rákospalotai Pázmány Péter utca – Dobó utca – Beller Imre utca – Dugonics utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Terv tervezetéről, a rákospalotai Városrész-központ Kerületi Szabályozási Tervének részbeni módosítás tervezetéről.
Az összejövetel elején Gyurcsánszky János alpolgármester elmondta, hogy a lakosságot szakmai beszélgetésre hívták össze, épp ezért a jó ötleteket beépítik a tervezetbe, melyet először a szakmai bizottság, majd a képviselő-testület vitatja meg.
A kerület főépítésze, Balázs Zoltán Ádám mindehhez hozzátette, hogy mind a négy szabályozási terv tervezetét bárki megtekintheti a hivatalban, s a kérdéseket felteheti, a véleményeket elmondhatja mind írásban, mind szóban a lakosság a Főépítészi Irodában.

A köztemető bővítésével kapcsolatos tervváltoztatásokról:
A főépítész elmondta, hogy a bővítéshez szükséges háromhektáros területnek két tulajdonosa van: a Budapesti Temetkezési Intézet és az önkormányzat, ám eddig nem tudtak megegyezni. A megállapodásra azonban az új szabályozási terv lehetőséget ad.
A bővítést indokolta, hogy az utóbbi években az urnatemetések száma növekedett, s előtérbe került ez a temetési forma, s mindemellett a még kihasználatlan részek a magas talajvíz és a lerakott sitt miatt nem alkalmasak a koporsós temetésre. A terv alapján a zöldfelület 70 százalékos lesz az adott területen, s szigorúan az eddigi funkció megtartásával a beépíthetőség 25 százalék lesz.
A lakosság részéről olyan felvetés érkezett, hogy sajnos a tervezet a parkolási problémákra nem ad megoldást, s eközben a Szentmihályi úton tartózkodó virágárusokat sem lehet onnan elhelyezni, pedig a gyalogos forgalmat akadályozzák. Emellett felvetésként szó esett arról is, hogy a környéken található bevásárlóközpontok működése kifejezetten kegyeletsértő.
A felvetésre válaszolva Balázs Zoltán elmondta, hogy a bevásárlóközpontok területére készül az új szabályozási terv, míg a temetővel kapcsolatos szabályozási terv tartalmazza a parkolás megoldását is (a temető belső útja mellett lehet mind parkolnia, mind megfordulnia a gépkocsiknak). Sajnos, a virágárusok áthelyezése nem a kerület, hanem a főváros hatáskörébe tartozik, ám a kerület már javaslatot tett a főváros számára.

A Bányatóval kapcsolatos szabályozási tervről:
A terület szintén több tulajdonos kezében van: egyrészt magántulajdonban, illetve kis részben a kerületi önkormányzat tulajdonában. Az elképzelések szerint a tónál mind a kerület, mind a város szempontjából fontos sport és rekreációs célú központot lehetne kialakítani, amely javaslatról a Fővárosi Önkormányzatot is értesítették, ahol kedvező fogadtatásban részesült az elképzelés. A terület ugyanis jól megközelíthető mind vasúttal, mind BKV-val, mind autóval (az M0-s, a 2-es út és a Mogyoródi-patak határolja).
Ennek megfelelően lenne strand, szálloda, sportcsarnokot az északi részen, míg a déli területen a családi és egyéb rendezvények számára nyílna lehetőség, illetve a horgászok számára is lenne lehetőség a pecázásra. A terv szerint a területen a beépíthetőség 35 százalékos lenne, a zöldfelület aránya pedig 25 százalék, a beépíthető magasságot 10,5 méterben állapították meg.
A jelenlévő horgászok hozzászólásukban arra keresték a választ, hogy vajon mi lesz a horgászegyesület négyszáz tagjával, hiszen most sem engedik be őket horgászni a tóhoz, illetve, hogy kaphat-e elővásárlási jogot az egyesület a területre.
Gyurcsánszky János alpolgármester úgy válaszolt a felvetésekre, hogy a lakossággal az egyeztetéseket folytatni fogják, hiszen az a cél, hogy az érdekeket összehangolják. Mindehhez Balázs Zoltán hozzátette, hogy addig, ameddig a terület bányaművelési terület, a tulajdonosnak joga van lekeríteni a tavat és minden az előre meghatározott céltól eltérő tevékenységet folytatni nem is lehet.

A rákospalotai városrészközpont terveiről:
Amint a helyszínen is elhangzott, a terv a Deák utca, Hubay Jenő tér, Karácsony Benő park által határolt területet érinti: s mivel a Karácsony Benő parkban számos kerületi rendezvény van, így szükséges egy multifunkcionális intézmény felépítése. A terv szerint egy a rendezvényeknek is helyet adó játékcsarnokot építenének egy PPP-program keretében, a parkot pedig komplex városi parkká alakítanák át. Így a létesítménynél a parkolás is megoldódna úgy, hogy a Fő utca felőli bejáratnál mélygarázs épülne. Az új építmény magassága 12,5 méter lenne, a beépíthetőségi mutató pedig 80 százalékos.
A lakosság képviselői hozzászólásukban elmondták, hogy előnytelennek tartják a sportcsarnokot egy városrészközpontban illetve egy központnak közösségteremtőnek kell lennie.
Balázs Zoltán válaszában elmondta, hogy a megvalósításra tervpályázatot kell kiírni, illetve a csarnok megépítéséhez pályázaton tudnak pénzt szerezni.
Gyurcsánszky János hozzátette mindehhez, hogy nemcsak a park, hanem a városrész is megszépülne, s kérte a lakosságot, hogy ötleteikkel segítsék a munkát.

Dobó utca – Beller utca – Dugonics utca – Pázmány utca által határolt tömb szabályozása:
A főépítész elmondta, hogy a Beller Imre utca egyik oldala szabályozott, s most a másik részt kívánják rendbe rakni. A 05-ös besorolású területen 25 százalékos lenne a beépíthetőség 2,5 méteres határon, a Szerencs utca mentén pedig kétlakásos társasházak épülhetnének. A tervezők a komoly vizsgálati anyagok elkészítése után egy szűkebb és egy jelentősebb átépítésre tettek javaslatot, mely szerint a városközpont területe felé intenzívebb beépítésre nyílik lehetőség. Az utcák egyirányúsítása mellett a Szerencs utcában a kerületen átmenő forgalmat szabályozni kívánják, úgy, hogy azok, akik csak keresztülhaladnának a városrészen, elkerülő úton haladjanak. Az elképzelések szerint néhány utcát hétvégenként sétálóutcává alakítanák át. Mivel a parkolás is gond a területen, s az új építésű házaknál nem megoldható a telken belüli parkolás, így az elképzelések szerint az intézmények szomszédságában levő telkekre az önkormányzat elővásárlási jogot kíván szerezni.