Menu

Lakossági fórum a Platán fasor megújításáról

2006.03.12.

Hétfőn délután lakossági fórum keretében Gyurcsánszky János alpolgármester, Csapó András főkertész, Tamáskovics György szakértő tájékoztatta az érdeklődőket a Platán utcai fasor megújításáról, fiatalításáról.

Amint Tamáskovics György szakértő elmondta, tavaly kapott arra felkérést, hogy miután megvizsgálja a Platán utcában található fák állapotát, tegyen javaslatot, hogy milyen munkálatok elvégzésével őrizhető meg a közel száz fa (ezek között kilencven platán) épsége. Ezen fákat ugyanis közel nyolcvan évvel ezelőtt telepítették, s az azóta fejlődött növények lombkoronája is igen látványos. Elhangzott, hogy az ott lakók a házuk előtti közterületet is szépen rendben tartják, ezért az egész utcáról a benyomás jó.
A szakértő ezután arról beszélt, hogy megvizsgálva a növényeket a sok-sok egészséges fa mellett többeknél gombás fertőzés illetve a platán csipkés poloska is megjelent. Így javaslatot fogalmazott meg azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehet a fák életkorát növelni: visszavágással, ifjítással. Minden munkálatot azonban úgy kell elvégezni, hogy ezt követően se a házakat, se a közműveket ne veszélyeztessék a fák. A visszavágás után a növényvédelem is jobban megoldható, s így a fák élettartama is növekedhet.
Mindemellett Tamáskovics György felhívta arra is a figyelmet arra, hogy a fákon komoly sebészeti eljárást igénylő üreges korhadások is találhatók illetve a járdákon meg kell szüntetni a balesetveszélyes, s ugyanakkor nem széplátványt nyújtó fagyökerek nyomását úgy, hogy a gyökerük ne sérüljön.
Az alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette, az önkormányzat a fasor rekonstrukcióját 2-3 éves program keretében képzeli el, melynek keretében szakemberre bízzák a visszavágást, mosópermetezést, a vegyszeres- és üregkezelést. A gyökerek kezelése is elengedhetetlen, a járdák rendbetételére pedig rendelkezésre áll forrás.
A lakosság is hozzászólt az elhangzottakhoz, s megfogalmazták többek között, hogy a fák kezelését programszerűen, több évre elosztva kellene elvégezni; az egyes növényekre lebontva kellene a kezelés módját megállapítani, valamint javaslatként hangzott el, hogy először a páratlan oldalon, majd a páros oldalon kellene a munkálatokat végezni, míg a középső fasort a lehetőségek függvényében érintetlenül kellene hagyni.
Többen nemtetszésüknek adtak hangot, hogy a fákat visszavágják illetve kérésként fogalmazódott meg, hogy a falevelek összegyűjtésében, elszállításában az önkormányzat segítsen.
Gyurcsánszky János a felvetésekre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat három ütemben kívánja a fasorfelújítást elvégezni. Mindehhez Csapó András főkertész hozzátette, hogy a csonkolásokat szakszerűen kezdték meg tavaly, s ez kiegészült a gyökerek gondozásával is. AZ idei munkálatok során először a páros és a páratlan oldalon vágnák vissza a fákat, a középső sor gondozása pedig 2007-re maradna. Ám hozzátette, hogy a fák fiatalítását március 31-éig el kell végezni, s ezután hozzákezdenek az üreges korhadások kezeléséhez.

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló