Menu

Lakossági fórum

2021.09.23.

Rendhagyó lakossági fórumot és képviselői beszámolót tartott Makai Ferenc, a 12. evk. képviselője meghívott közösképviselők, társasházi gondnokok és önkormányzati vezetők részére.

A járvány ideje alatt a veszélyhelyzeti szabályozások nem tették lehetővé a lakossági fórumok megtartását sem, így hosszú idő után, szeptember 22-én nyílt újra lehetősége a lakosságot képviselő segítők részére, hogy személyesen is elmondhassák javaslataikat, észrevételeiket.

A szerdai eseményen részt vett Cserdiné Németh Angéla polgármester, továbbá a Polgármesteri Hivatal több vezetője is.

Makai Ferenc köszöntőjét emléklapok átadásával kezdte. A megjelent tisztviselők, ügyvezetők, és társasházkezelők odaadó támogatásáért, segítségéért adott át oklevelet, amellyel képviselői munkájának segítésén túl a pandémia ideje alatt tanúsított támogató helytállásukat is megköszönte. A fórumon részletesen beszámolt az elmúlt időszakban végzett munkájáról, valamint az elért eredményekről.

„A lehetőségekhez mérten igyekeztem rendszeresen fogadó órát tartani, bejártam a körzetemet, ahol számos XV. kerületi lakóval találkoztam, beszélgettem” – mondta el Makai Ferenc, a XV. kerület 12 evk. képviselője.

Tájékoztatójában részletezte a járvány elleni védekezésben végzett tevékenységét, mint például a tájékoztató füzetek, szórólapok, plakátok, ingyenes maszkok kihordását. Elmondta, hogy számos esetben segítette a rászorulókat a házi szociális gondozás elérésében, illetve az ingyenes vagy kedvezményes étkezés megszervezésében. Rendszeresen nyújtott segítséget bevásárlásban, postai, gyógyszertári beszerzések, igények kielégítésében egyaránt.

A nevéhez köthető első kerületi maszkhímzőverseny nagyszámú jelentkezőinek köszönhetően a jótékony célra felajánlott maszkok eladásából közel kettőszázezer forint gyűlt össze. A hímzett alkotásokat a Mindenki a Tizenötödikért frakció tagjai vásárolták meg, hogy a befolyt összegből kerületi alapítványt vagy szervezetet támogassanak. A választás a súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek életminőségének javításán dolgozó Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítványra esett. A frakció tagjainak támogatásával 17 család közös nyaralását tudták támogatni, mentálhigiénés tréninggel. Több családnak is segített ingyenes laptophoz jutni, amely a digitális oktatásban nagy segítséget jelentett számukra.  A Családok Átmeneti Otthonába két alkalommal is (körzete egyik lakójának támogatásával és a RÁTÉ-val közösen) cipőket adományoztak. A Nagycsaládosok Újpalotai Egyesületének két alkalommal tudtak cipőket eljuttatni valamint egy ajándék kerékpárt is átadtak. Számos alkalommal látogatott el az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonába, az Erdőkerülő úti nyugdíjasotthonba és a Gergő utcai gyermekotthonba is.

A fórumon az elmúlt közel két év – a körzetét érintő – fejlesztéseit is ismertette:

Fejlesztések:

  • Közreműködésével történt meg az Árendás közi park rehabilitációja.
  • 12 állásos murvás parkoló kialakítása valósult meg.
  • A Zsókavár utca 16–22. számú háztömb mögötti részen több mint 100 cserje ültetését végezték el, illetve három új szemetes kukát helyeztek ki.

2020.

  • A Zsókavár utca 28. számú háznál a járda szintbehozását oldották meg.
  • A Kőrakás parkban új játszótér lett kialakítva.
  • Bevezették a körzetgondnoki rendszert.
  • Az Árendás óvodánál 17 állásos parkolót alakítottak ki.
  • Több mint 20 új szemetest helyeztek ki.

2021.

  • A Spirálháznál (Csigaház) három új kapu lett felszerelve az emelet éjszakai és hétvégi lezárása érdekében, ezzel megakadályozva az illetéktelen személyek ott tartózkodását.
  • Az Erdőkerülő utca 8–16. szám illetve 18–32. szám közötti területen összesen 26 új parkolót alakítottak ki.
  • Megújult az Árendás köznél található kutyafuttató.

„Munkámat nagyban segítette az önkormányzat és a lakosság aktív közreműködése. E nélkül nem sikerült volna, és ezt nagyon köszönöm!” – zárta beszámolóját a képviselő.

A meghívott társasházi gondnokok, közösképviselők, több észrevételt is tettek. Parkolással, közbiztonsággal, köztisztasággal kapcsolatos kéréseik és javaslataik konstruktívan járultak hozzá a jó hangulatban telt eszmecseréhez.

Kiemelt téma volt a zöldhulladékgyűjtők és a közterületi szemetesek nem rendeltetésszerű használata.

Egyfajta szemléletváltásra van szükség a lakosság körében. Sajnos nagyon sokan helyezik ki háztartási, vagy felújításból származó hulladékukat a zöldhulladékgyűjtőkhöz, de akár a buszmegállók hulladékgyűjtőibe is. Benedekné Bagyinszki Márta a Városgazdálkodási Főosztály vezetője elmondta: rengeteg plusz költséget jelent az önkormányzatnak az illegális szemét eltakarítása. Több esetben tapasztalható, hogy a szemétszállítási díjat megspórolni akaró, szemetüket köztéri szemetesekbe helyező lakosok miatt pillanatok alatt megtelnek a kukák.

A zöldhulladékgyűjtő kalodák kihelyezése is több esetben vezetett visszaéléshez, így azokat kénytelenek voltak felszámolni bizonyos helyeken. A probléma kezelésére folytatódnak a tájékoztató kampányok.

Dr. Zsidei Kinga a Hatósági Főosztály vezetője – a közbiztonságot érintő kérdéseket érintve – elmondta, hogy fokozott jelenlétben, gyalogosan is járőröznek a közterület felügyelők az esetleges szabálysértések kivédése, vagy azok elhárítása érdekében.

A lakossági javaslatok, felvetések kapcsán mind a képviselő, mind pedig a polgármester kiemelte, hogy a véges költségvetés ellenére is számos fejlesztés van tervben, de azok megvalósításához türelmet kérnek.


Végezetül Cserdiné Németh Angéla polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szeptember 21-én, kedden este jelent meg a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által aláírt határozat, amely szerint újabb fejlesztési pénzt kapnak a kormánytól azok a fővárosi kerületek, amelyek élén fideszes, vagy a kormánypárt által támogatott polgármesterek állnak. „Ez nem az első alkalom. A korábbi megvonásokat is érezzük. A kormány eddig soha nem látott megszorítással sújtja a kerületet. A hatalmas elvonások nagyban megnehezítik az önkormányzatok dolgát.  A kerületi lakosok bízhatnak bennünk, mi továbbra is a kerületünkért dolgozunk. Azon leszünk, hogy a bosszúhadjárat ellenére is biztosítsuk az alapszolgáltatásainkat, hogy minden rászoruló segítséget kapjon. Azért dolgozunk, hogy a rendkívüli megszorítások ellenére is rendben működjenek szociális intézményeink, óvodáink, bölcsődéink, egészségügyi rendelőink, tiszták legyenek a köztereink és jusson valamennyi pénz fejlesztésekre is. Azért dolgozunk, hogy a napi 9,6 millió forintos elvonásból az itt élők semmit se vegyenek észre”– mondta el Cserdiné Németh Angéla.

 

 

D.I.
Fotó: Nagy Botond