Menu

Lakossági aláírásgyűjtés a Szakrendelők megmentéséért

2022.11.25.

Barkóczi Balázs és Cserdiné Németh Angéla polgármester jelentette be.

Majdnem egynaposra húzott vita volt a Parlamentben az egészségügy átalakításáról, ami után Barkóczi Balázs, a kerület országgyűlési képviselője az Országházból egyenesen a Rákos úti egészségügyi intézmény elé ment, ahol Cserdiné Németh Angéla polgármesterrel közösen számolt be a részletekről.

„Nincsenek jó híreim, mert amit a Parlamentben terveznek, az nem az egészségügy átalakítását, hanem a privatizációját fogja szolgálni. Ezzel próbáltam meg szembesíteni dr. Takács Péter és Rétvári Bence államtitkárokat, akik nem is tagadták, hogy tisztában vannak az átalakítás veszélyeivel.”

Láthattunk már olyan nem oly rég, az állam ugyanis már a pandémia idején megpróbálta kisajátítani a járóbeteg-ellátás irányítását. Akkor a Honvéd kórház alá rendelték az összes szakrendelőt, nem lett jó vége.

Láthatjuk, hogy mi lett ennek az eredménye: 48 ezer honfitársunk meghalt. Már az az intézkedés is bizonyította, hogy rossz úton járunk, ha a járóbeteg-ellátást kivonjuk a helyi irányítás alól. Az önkormányzatok eddig jól és hatékonyan működtették a rendelőiket. Itt, a XV. kerületben például az elmúlt három évben évente 500 millió forint támogatást kapott a szakrendelő, amely ebből a pénzből szinte teljes egészében megújult, és új eszközökkel, többek között egy nagyon fontos CT-vel is fel lett szerelve

– mondta Barkóczi Balázs, aki Cserdiné Németh Angélával közösen ezen a sajtótájékoztatón be is jelentette, hogy a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd a Szakrendelők megmentése érdekében.

„Ahhoz, hogy a petíciónk minél hangsúlyosabb legyen, az kell, hogy minél többen aláírják a kérdőíveinket”

– hangsúlyozta a polgármester.  „Erre a kerület több pontján, illetve az interneten is lehetőség nyílik. Ez utóbbiról hamarosan tájékoztatjuk a közvéleményt, míg az utcai aláírásgyűjtést a mai nappal meg is kezdtük.”

Nincs sok idő az aláírásokra, mivel az egészségügy átalakításának első lépcsőfokát, a háziorvosi és védőnői szolgálat megreformálását már a december 7-i parlamenti ülésen megszavazhatják a képviselők. A kerület vezetése szerint ez a döntés előszobája lesz a szakrendelők államosításának.

(Fotó: Csokonai Nonprofit Kft. / Subits-Tóth Gergő)