Menu

Kutyatánc és hőlégballon – Pestújhelyi képek

2003.06.28.

A Pestújhelyi Napok eseményeinek a Pestújhelyi Közösségi Ház tizenegyedik alkalommal adott otthont május 23 – június 1. között. A rendezvény idén sem szűkölködött színes, változatos eseményekben és meglepetésekben, s mint ahogy azt Pintér Zsuzsannától, a sorozat főszervezőjétől megtudtuk: a programok kialakításából a lokálpatrióták is kivették a részüket.

Tükrök, dohányszelencék, I. világháborús kitűntetések, régi fotók, újságkivágások, – csak hogy néhányat kiemeljünk azok közül, melyek a „Tárgyaink szeszélyes lények” című látványos kiállítás részét képezték a Szűcs István utcai közösségi házban. A tárlat minden egyes darabja maga a történelem, és mindegyikükhöz személyes történetek is fűződnek. Ezek pedig a kiállítás szerevezőinek köszönhetően leírva ugyanúgy megtekinthetővé váltak, mint maguk a régiségek. A tárgyakban megjelenő sorsok Parti Nagy Lajos írót, a pestújhelyi eseménysorozat díszvendégét is megihlették, aki a kiállítás megnyitóján ebből a lokálpatriotizmusból merítkezve foglalta össze gondolatait.
– A rendezvény 11 éves története során számos programnak már komoly hagyományai alakultak ki – értékelte a május végi programokat Pintér Zsuzsanna. – Ilyenek voltak a sportesemények – az ulti-, a tengó-, az asztalitenisz-, a női foci-, a sakk, a pool biliárd-, a crickett- és a darts soft-bajnokság -, a kiállítások (az említett pestújhelyi tárgyak mellett Váczy Jépont Tamás grafikusművész Profán ikonosztáz című kiállítása, valamint a számos amatőr művész munkájából létrehozott „Fölfedezések” című tárlat is megtekinthető volt), a nosztalgiabál, a templomi koncert, a tűzzománc szakkörünk nyílt napja és a gyermek – napi események is.
Néhány izgalmas pillanatot magunk is kiemelnénk a 2003-as Pestújhelyi Napok programjai közül. Május 24-én például egy olyan programot tartottak a kerületi érdeklődők előtt, amelyet eddig még senki sem láthatott az országban. Sebők István kutyakiképző, pestújhelyi lakos, még februárban azzal a javaslattal kereste meg a közösségi házat, hogy az ún. agilitys (kutyák akadályugratásával foglalkozó kiképzők) ismerőseivel szívesen tartana ízelítőt a nálunk még ismeretlen, ám Európa számos területén és az USA-ban is nagy népszerűségnek örvendő „dog-dancing”-ből kutyatáncból. A javaslat kedvező fogadtatásra talált, így május 24-én kutyák és állatbarátok lepték el a közösségi ház udvarát. A 18 állat, melyek gazdáikkal a szakavatott zsűri által pontozott zenés kűröket bemutatták, nagy sikert arattak, így várhatóan a dog-dancingnek lesz még folytatása Pestújhelyen.
.
A kiemelkedő programok közé tartozott a „másodkézből” rendezett jótékony célú divatbemutató is. A zenés-műsoros est során a Vöröskereszt túrkálóinak a kollekciója került bemutatásra, és a ruhák mellett a megjelent vendégek olyan művészek előadásaiban is gyönyörködhettek, mint Kukely Júlia, az Operaház magánénekese vagy a már említett Parti Nagy Lajos, aki a „Kispárizs” című novelláját olvasta fel az egybegyűlteknek. Az esemény 1000 Ft-os belépőiből, valamint a bemutatott ruhadarabokból rendezett árverésen befolyt összeget a szervezők felajánlották a Magyar Vöröskeresztnek.
Különleges programban a legkisebb korosztály sem szűkölködött: a pestújhelyi Szabó Péternek – a magyar hőlégballon sport magassági rekorderének – köszönhetően nemcsak szemtanúi lehettek egy igazi hőlégballon felengedés előtti felkészítésének, hanem közülük húsz szerencsés még azt is elmondhatta hogy szűkebb hazájára, Pestújhelyre fölülről – egy igazi hőlégballonból – tekinthetett le.
– A hagyományos és a különleges események mellett több olyan kezdeményezésünk is volt, amelyek lakókörnyezetünk jobb megismerését is szolgálták Ilyen volt az Ádám Ferenc által vezetett pestújhelyi nyitott sétabuszozás, a „Pestújhely legszebb kertje” címért kiírt pályázat, a portaszépítő verseny, valamint a könyvtár olvasótáborának növelését célzó versenyünk, utóbbiak nyertesei között június 24-én, Szent Iván éjszakáján ajándékokat sorsolnak majd ki.