Menu

Kunbajáról Újpalotára
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.04.22.

Manapság kevesen tudnak olyan svábosan-ízesen beszélni magyarul, mint ahogy a 101 éves Köpfler Istvánné. Jó volt hallgatni Mária nénit a születésnapja alkalmából tartott ünnepségen, aki szívesen mesélt az elmúlt több mint egy évszázadban történtekről.

Már tavaly megtudhattuk tőle, egyetlen lánya van, akivel közel két évtizede él itt Újpalotán együtt.
-Három testvére volt édesanyámnak- mesélte a lánya-, ám sajnos, mindannyian már elhunytak. Azonban a születésnapján, április 17-én a két unokája, és két dédunokája (21 éves és 25 éves fiúk) is itt volt családjukkal együtt.
Anyuka háztartásbeli volt mindig, épp ezért nagyon sok munkája volt.
S hogy honnan ez az ízes svábos beszéd?
Mária néni anyukája magyar volt, míg édesapja német, ám mindketten egy helyen szolgáltak. Így jött létre idővel a frigy. Mária néni épp ezért gyerekként csak németül beszélt, majd 1945 után kezdett el magyarul tanulni. A ház körüli teendők mellett sokat hímzett, illetve nevelte a virágokat a kertben.
Sajnos, a kunbajai ház már nincs meg. Eladták, mert nem tudtak már lányával olyan gyakran lejárni. Ám ahogy Mária néni mesélte, most Húsvétkor ellátogattak a szülőfaluba, ahol nagyon örültek nekik. Mária néni Kunbaján a legidősebb.
Mária nénit 101. születésnapja alkalmából újpalotai lakásában a kerület nevében Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, Kovácsné Márkus Éva a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője, valamint dr. Hetyei László és Varga Imre önkormányzati képviselők köszöntötték virággal, ajándékkosárral, tortával és egy elismerő oklevéllel.
További jó egészséget kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló