Menu

Kulturális körkép
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.03.03.

Január végén és februárban számos kulturális esemény, rendezvény várta a látogatókat a kerület számos pontján.
(képes beszámoló a cikk végén)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az Újpalotai Közösségi Házban vendégeskedett Berecz András, mesemondó és Balogh Kálmán cimbalomművész. A Sinka-ének című műsorában ismét ízes magyarsággal adott elő számos verset, melyek közül több megzenésített formában került a közönség elé. A rövid együttlét azonban így is csak arra adott alkalmat, hogy a 110 évvel ezelőtt születt költő verseinek egy kicsiny részét hallgathatták meg az érdeklődők, azok, akik mindig ellátogatnak Újpalotára, ha Berecz Andrást hallhatják. A mesemondó a versek mellett csodálatos előadásban beszélt Sinka István életéről, pályafutásáról, az alföldi pásztorok életmódjáról. A hálás közönséget pedig a műsor zárásaként két magyarra fordított kirgiz közmondással indította útnak.
Március 2-ig volt látható a Kozák téri Közösségi Házban Glatz Marietta grafikus kiállítása, aki számtalan könyv illusztrátoraként is ismert. Ezen könyvek sorában található pl. a Cserkészpróbák könyvsorozatban a Jelöltpróba leányok részére című kötet illusztrálása. A művész a szentendrei Ferences Gimnázium Limes munkacsoportjának cikkeihez évekig készített rajzokat, grafikákat, illetve Szent-Gály Kata néhány kötetében is az ő alkotásai láthatók. Vele ókori kultúrtörténeti vándorkiállítást is szervezett a grafikusművész. Hétköznapokon az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tanára, ahol festészetet és tűzzománc készítést oktat.
A Pestújhelyi Desszert vendége volt a Pestújhelyi Közösségi Házban február egyik péntekén Aranyos István tornász, magyar bajnok, a tokiói és a mexikói olimpiai csapat tagja és Skornyák Ferencné Turner Zsuzsa tornász. Aranyosi István többek között nemcsak a sportolói múltjáról, hanem az élet kevésbé derűs oldaláról is beszélt. Így arról a könyvéről, melyet még 2003-ben adott ki magánkiadásban. A címe pedig sok mindent elárul: Az életet mentő és örömöt adó torna. „Egy szívtranszplantált élsportoló-tornász olimpikon története a műtétről, ahogy e kritikus napokban emlékezik tornász-társaira, különböző eseményekre, történetekre. A műtét utáni hat hét sterilizált elkülönítésének hasznos elviselését könnyítette meg a sportmúltra való visszaemlékezés minden pillanata.”-írta könyvajánlójában. Az 1968-ban a tokyói olimpián részt vett tornász összetettben a csapattal 13., míg egyéniben a 66. helyen végzett.
Amint Turner Zsuzsa elmondta, ő ma „főállású lokálpatrióta”, egyébként mindketten a gyerekkorukat itt Pestújhelyen töltötték, s a ma PeKH-nek otthont adó épületbe jártak iskolába.
Az este végén pedig a dobostorta mellé egy film is került: Pestújhely első hangosfilmje, melyen a harmincas évek pestújhelyi élete elevenedett meg.
A Hubay Jenő Zeneiskola az idei tanévben végre végleges otthonra lelt a Bocskai utcában, ahol többek között ennek örömére is számtalan hagyományt szeretne megteremteni. Ebben a csodálatos épületben végre arra is lehetőség nyílt, hogy egy igazi farsangi mulatságot tartsanak a növendékek tanáraikkal közösen. Természetesen a programok többsége a zene körül forgott, de a mulatsághoz hozzá is tartozik a szebbnél szebb dallamok hallgatása mellett, a pattogos muzsikára való tánc.
Éppen csak egyet aludhattunk, s egy másik farsangi mulatságra voltunk hivatalosak: a Pestújhelyi Közösségi Házban a válaszúti szórványkollégium javára állt a mulatság. A Kallós Alapítvány nem először tartja jótékonysági összejövetelét Pestújhelyen, s most is zsúfolásig megtelt a színházterem, ahol mind előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, mind neves előadóművészek léptek fel: így a Bekecs együttes, a Tatros együttes, a Fonó együttes illetve a Höcögő néptáncegyüttes tagjai bemutatót tartottak. Az összejövetel sikeres volt, hiszen ezen a délutánon és estén tizennyolc falu negyvenöt nehéz anyagi helyzetben élő gyermekeiért gyűjtött az alapítvány, s 230 ezer forint gyűlt össze.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló

Berecz András előadása




Glatz Marietta grafikus kiállítása



Pestújhelyi desszert





Hubay farsang





Kallós Alapítvány jótékonysági összejövetele