Menu

Kultúrák találkozása

2005.08.08.

Augusztus első szombatján délelőtt az Újpalotai Közösségi Házban adtak egymást randevút kínai és magyar gyerekek.

A találkozó apropója az volt, hogy a hagyományoknak megfelelően a PANDA Nemzetközi Gyermek Alapítvány és a Soong Ching Ling Magyar Gyermekbarátság Alapítvány szervezésében jártak magyar gyerekek Kínában illetve érkeztek onnan kisdiákok hozzánk.
Az augusztus 6-i találkozón a pekingi Feng Tai Gyerekpalota tanulói mutatkoztak. Ők egy speciális kínai rajziskola tanulói, akik egy alkalmi rajzkiállításon is megmutatták az érdeklődőknek, hogy milyen alkotásaik vannak.
A program keretében Orosz Dalma, a Panda Nemzetközi Gyermek Alapítvány nevében köszöntött mindenkit, s külön kiemelte Lin Ven Csing urat, aki a Kínai Nagykövetség részéről tisztelte meg a rendezvényt.
-Tizenhatodik éve érkeznek hozzánk gyerekcsoportok Kínából illetve utazunk mi ki. Idén három csoport is ellátogatott Pekingbe és környékére, valamint Sanghajba, Hangzhouba és környékére – mondta Orosz Dalma. A Feng Tai Gyerekpalota csoportja a második csoport, amelyik most hozzánk érkezett, s ők rajzokat is hoztak magukkal. Ebből az anyagból ősszel vándorkiállítást szervezünk. A rajziskola növendékei elmondták, hogy a zenés műsort kifejezetten a mi kedvünkért tanulták be. A mi gyerekeink szintén nem professzionális szintén művelik a különböző művészeti ágakat, ám örömmel készültek a bemutatkozásra. Ez az összejövetel épp ezért nem erről, hanem a barátságról és egymás kultúrájának megismeréséről szól.
Orosz Dalma ezután mindenki nevében jobbulást kívánt Udvari Gábornak, a Soong Ching Ling Magyar Gyermekbarátság Alapítvány igazgatójának, akivel remények szerint az augusztus 19-én délután három órakor megrendezendő következő gálaműsoron már ismét találkozhatnak a programon résztvevők.
A bevezető szavakat követően a gyerekek jutottak főszerephez. Így láthattuk Kovács Nadint, aki a Diótörő balett egy részletét táncolta el, Csen Hszia Jü fuvolán adta elő az Ahogy feljön a hold című dalt, majd láthattunk hip-hop táncot Veres Patrícia előadásában, hallhattuk Tsi Tien Tyat, aki népdalokat énekelt, Macskin Zita és Pákozdi Katalin táncolt, Nyú Tien Lin tai-csi-, Tallér Botond és Násztor Péter néptánc bemutatót tartott. A program utolsó előadásában a magyar és a kínai gyerekek közösen egy pekingi táncot adtak elő.
A kellemes percek ezután az előtérben folytatódtak, ahol Vizi Juli kerületi festőművész vezetésével kézműves foglalkozáson vehettek részt a diákok.