Menu

Jöhet a Kulcsár Győző-ösztöndíj

2019.01.09.

A kerület nyolc szociálisan rászoruló fiatal sportolót támogatna évi 100-100 ezer forinttal.

Kulcsár Győző emléke előtt tisztelegve sportolói ösztöndíjat alapíthat a XV. kerületi önkormányzat, hogy támogassa a szociálisan rászoruló fiatal sportolókat. Az ösztöndíjat létrehozó rendelettervezet társadalmi egyeztetése most zajlik, a képviselőtestület január végén dönthet a támogatásról, amelyre azok a fiatalok pályázhatnának majd, akik:

– legalább egy éve bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek a XV. kerületben, és életvitelszerűen is itt laknak,

– legalább egy éve tagjai egy kerületi sportszervezetnek,

– tanulói, illetve aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek,

– a pályázati kérelem benyújtásának határidejéig betöltötték a 12. életévüket, de még nem múltak el 21 évesek,

– a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző tanév végén legalább 3-as tanulmányi eredményt értek el. (Aki a pályázat benyújtásának tanévében évet ismétel, nem részesülhet sportolói ösztöndíjban.)

A pályázatok elbírálását egy öttagú kuratórium segítheti, amelynek elnöke a polgármester, alelnöke a kijelölt alpolgármester. A testület tagja lehet az önkormányzat sportért felelős bizottságának elnöke, egy, a kerületben élő vagy a kerület sportéletében tevékenyen részt vállaló aktív vagy visszavonult, jelentős sporteredményt elért sportoló, és Kulcsár Győző családjának képviselője is. A 2018. szeptember 20-án, 77 évesen elhunyt Kulcsár Győző haláláig a XV. kerületben élt, 2004-ben Pro Palota díjat kapott.  Vívóként négy olimpiai bajnoki címet szerzett (1964., 1968., 1972.), edzőként  Nagy Tímeát és Szász Emesét is olimpiai győzelemhez segítette. 2004-ben a Nemzet Sportolójává választották.

Az önkormányzat éves költségvetéséből juttatott, 100 ezer forintos, egyösszegű ösztöndíjat évente nyolc fiatal kaphatná meg, 2-2 lány és fiú az egyéni, illetve a csapatsportágakból. Jelentkezni minden évben február 15-ig lehetne, a beérkezett pályázatokat a bizottság minden év április 31-ig bírálná el, az ösztöndíj elnyerését igazoló okleveleket pedig a magyar sport napjához (május 6.) kapcsolódóan.ünnepélyes keretek között adnák át a díjazottaknak.

A sportolói ösztöndíj pályázati felhívását és adatlapját első alkalommal 2019. február 7-től kellene elérhetővé tenni az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán,a pályázat benyújtásának határideje pedig idén március 8. lehet.