Menu

Közösen üléseztek

2010.07.23.

Idén július 7-én került sor az önkormányzat képviselő-testületének és a helyi civil szervezetek képviselőinek közös ülésére. A rendkívüli testületi ülésen nem csak a kerületi civil stratégia megvitatása, hanem a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása is naprendre került is.

Utóbbira azért is került sor, mivel a Magyar Kommunista Párt visszahívta külsős tagját, Mayer Károlynét a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottságból, és helyére Dudásné Csaba Katalint delegálta. A testület elfogadta a javaslatot, és az új bizottsági tag letette az esküjét.
Ezután a Civil Stratégia megtárgyalására került sor. Az írásban tett előterjesztéshez néhány gondolatot tett hozzá Hajdu László polgármester.
-A XV. kerületben 140 civil szervezet regisztrált, de ennél több szervezet működik. A regisztrált szervezetekről szól elsősorban a beszámoló. 2004-ben fogadta el az Országgyűlés a Nemzeti Civil Alapprogramot, a XV. kerületi képviselő-testület pedig, márciusban fogadta el a Civil Stratégiát és alkotta meg a civil szervezetek támogatásáról szóló helyi rendeletet. A rendeletben kötelezték magukat, hogy évente a költségvetésben forrást különítenek el a civil szervezetek támogatására, és évente egyszer együttesen értékelik a közösen végzett munkát. Az eltelt időszakban minden évben tavasszal tartották meg az együttes ülést, most az országgyűlési választások miatt csúszott az ülés időpontja. Pár olyan kerületi, illetve országos szintű rendezvényt szeretnék azonban kiemelni, amelyek kultúrában, sportban, a szabadidő hasznos eltöltésében, szociális területen az egészségmegőrzésben megjelentek. Így pl. kiemelkedő munkát végeznek a civil szervezetek a nőnapi rendezvényeken. A határokon túlnyúló program a Határtalan Civil Nap megrendezése, ami már több éve kerül megrendezésre kerületi civil szervezeti támogatással.
Nagyon népszerűek a legkülönbözőbb gyermekprogramok, kiemelkedő a
Mobilitási Héten való együttműködés. Fontos civil szervezeti hagyományos program a Pestújhelyi Ősz, vagy az Együttgondolkodó Nap az Önkéntességről.
Sok olyan rendezvény van, ami bővíti a közösségi lehetőségeket- mondta a polgármester kiegészítésként, majd a civil szervezetek képviselői kaphattak szót.
A civil szervezetek képviselői elmondták, hogy elégedettek az önkormányzat civil stratégiájával.
Kőrösy Róbert, a Hubay Jenő AMI és Pedagógiai Szakkönyvtár igazgatója beszámolt többek között a négy alkalomra szóló Palotai Civilbérlet tapasztalatairól. Sajnálatának adott hangot a civil szervezetek részéről tapasztalható érdektelenségről, ám reményét fejezte ki, hogy a kerület lakói e nélkül az igen jutányosan árusított hangverseny bérlet nélkül is rendszeresen ellátogatnak majd a Hubayba egy-egy programra. A szintén XV. kerületi Tündérképző Egyesület vezetője pedig külön köszönetet mondott Avarkeszi Béla civil referensnek, aki nagyon sok segítséget nyújtott az év folyamán a szervezetnek. A civil szervezetek képviselői közül mindenki szót kapott, aki szerette volna elmondani észrevételeit, majd a képviselők is megfogalmazták gondolataikat. Szavaikból egyértelműen kiderült, hogy a testület tagjai pártállástól függetlenül fontosnak tartják a civil szervezetek támogatását.
Mindezek után a képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, hogy hatályában fenntartja a 2004. III. 3-án elfogadott Civil Stratégiát.